Jak ważny jest stół dla cieśli, tak blat kuchenny dla kucharza. Spędzamy mnóstwo czasu podczas pracy na nim. Urządzając więc swoje miejsce pracy, warto poświęcić trochę czasu na poznanie rodzajów blatów, ich zalet i wad.

Blaty laminowane

Płyta wiórowa pokryta laminatem to najtańszy materiał, z którego wykonuje się blaty. Niewątpliwym plusem zastosowania tego materiału jest trwałość i duży wybór wzorów, form oraz kolorów. Jego krawędzie mogą być albo ścięte, albo zaokrąglone. Pasuje niemal do każdej kuchni.

Aby przedłużyć trwałość płyty należy pamiętać, aby podczas montażu każdy zakamarek był szczelnie zabezpieczony przed napływem wody, która ma działanie niszczące blat.

Blaty szklane

Urozmaicają one drewniane kompozycje meblowe, tworzą wrażenie czystości i lekkości, a przy tym odporne są na zarysowania i zniszczenia oraz łatwo utrzymać je w czystości. Producenci oferują gamę różnych kolorów i wzorów, blaty z elementami dekoracyjnymi, ozdobną obróbką krawędzi.

Blaty drewniane

Świetnie komponują się z wnętrzami urządzonymi zarówno w stylu rustykalnym jak i eko, wzmacniają wrażenie przytulności wnętrza, nadają naturalności pomieszczeniu. Drewno zawsze pozostanie klasyczne, modne i szlachetne. Najczęściej produkuje się je z dębu, buku, sosny, olchy i gatunków drzew egzotycznych. Są to materiały o wysokiej odporności na wilgoć i różne uszkodzenia, lecz  aby blat z nich wykonany służył długo, musi być odpowiednio zaimpregnowany olejowaniem lub lakierowaniem. Jak każda powierzchnia drewniana powinien być regularnie konserwowany mieszanką olejów.

Blaty z płytek ceramicznych

To najpopularniejsze blaty w kuchniach tradycyjnych. Ich zaletą jest, przede wszystkim, szeroka paleta kolorów i wzorów, które, odpowiednio dobrane, nadadzą wnętrzu charakteru. Ułożenie takiego blatu można powierzyć specjaliście lub wykonać go samodzielnie za pomocą kleju i spoiny. Płytki naklejamy na płytę wiórową. Pewnym zagrożeniem dla blatu ceramicznego mogą być upadające  talerze, szklanki lub inne ciężkie akcesoria kuchenne, ze względu na możliwość pęknięcia lub odpryśnięcia płytki.

Blaty z kamienia naturalnego

Efektowność i elegancja – to określenia, które jako pierwsze nasuwają się, patrząc na wnętrze z takim blatem. Produkuje się je z granitu lub konglomeratu. Materiał ten jest wyjątkowo trwały, lecz niektóre produkty spożywcze będące w bezpośrednim kontakcie, mogą go odbarwić. Dlatego też konieczne jest zaimpregnowanie. Ich wadą jest bardzo wysoka cena.

Blaty metalowe

Stosowane głównie w kuchniach nowoczesnych lub w stylu industrialnym, zapożyczone z pomieszczeń laboratoryjnych. Produkuje się je ze stali nierdzewnej, aluminium lub miedzi. Zaletami tego materiału są trwałość i odporność na wysoką temperaturę.

Oceń post