Myśląc o porcelanie, najczęściej wyobrażamy sobie delikatne i bardzo kruche filiżanki. Rzeczywiście, wśród najcenniejszych, kolekcjonerskich egzemplarzy znajdziemy przede wszystkim mlecznobiałe naczynia o ściankach tak cienkich, że aż prześwitujących. Taka porcelana wymaga bardzo ostrożnego użytkowania i z reguły stanowi domową zastawę odświętną. Jednak komplety dla gastronomii muszą spełniać zupełnie inne wymagania.

Porcelana do domu i dla gastronomii

Porcelana jest najbardziej szlachetną odmianą ceramiki, toteż we wszystkich wnętrzach aspirujących do miana luksusowych, wskazane jest używanie właśnie takiej zastawy stołowej. Podczas gdy w warunkach domowych możliwe jest korzystanie z delikatnej porcelany cienkościennej, w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych konieczne jest sięgnięcie po zdecydowanie wytrzymalsze naczynia.

Serwisy obiadowo-kawowe dla restauracji muszą spełniać bardzo surowe wymogi wytrzymałościowe i higieniczne. Porcelana przeznaczona dla gastronomii musi być nienasiąkliwa, odporna na częste używanie oraz mycie w zmywarkach. Jednocześnie powinna być łatwa w przechowywaniu i atrakcyjna wizualnie. Wszystko to sprawia, że jej produkcja jest bardzo dużym wyzwaniem.

Pojedynczy element zastawy w hotelowej restauracji, w ciągu jednego dnia może nawet 30 razy być użyty przez gościa i poddany myciu w bardzo wysokiej temperaturze. Większość naczyń, jakie znajdziemy w domach prywatnych, nie byłaby zdolna przetrwać nawet tygodnia tak intensywnej eksploatacji. Dlatego w lokalach gastronomicznych najczęściej używa się porcelany grubościennej.

Największym polskim producentem grubościennej porcelany są zakłady Lubiana. Fabryka zlokalizowana na Kaszubach zaopatruje w naczynia stołowe większość krajowych sieci hotelarskich, ale są też cenione przez odbiorców hurtowych w całej Europie. Delikatniejsza, ale nie mniej cenna porcelana cienkościenna, produkowana jest głównie przez zakłady Ćmielów i Chodzież – podpowiada nasz rozmówca z firmy AP-POL, która prowadzi sklep internetowy Porcelana24.pl.

Porcelana twarda i miękka

Ze względu na sposób obróbki termicznej wyróżnia się porcelanę twardą i miękką. Gastronomiczne naczynia grubościenne wytwarzane są właśnie z porcelany twardej, czyli spiekanej w temperaturze sięgającej 1400oC. Wielokrotne wypalanie sprawia, że naczynia są nienasiąkliwe i odporne na oddziaływanie skrajnych temperatur.

Miękka porcelana wypalana jest w niższych temperaturach. Takie naczynia są delikatniejsze – zarówno wizualnie, jak i pod względem wytrzymałości. Elementy z cienkościennej, miękkiej porcelany z reguły są też bardziej finezyjnie zdobione. Wszystko to sprawia, że taka porcelana przeznaczona jest przede wszystkim dla klientów indywidualnych, którzy cenią swoją zastawę nie tylko za funkcjonalność, ale też (albo przede wszystkim) wyjątkową urodę.

Wytrzymałość porcelany w praktyce
5 (100%) 2 votes