Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, wiele ludzi zaczyna gorączkowo martwić się tym, czy starczy im opału na przetrwanie całego sezonu grzewczego. Kupowanie w pośpiechu pierwszego lepszego drewna nie jest jednak najlepszym rozwiązaniem. Należy wiedzieć o tym, że świeżo ścięte drzewo ma wysoki procent wilgotności i wymaga dwuletniego sezonowania, gdyż w przeciwnym razie nie będzie się dobrze palić.

Jakie są najlepsze gatunki drewna do palenia w kominku i gdzie kupić drewno kominkowe (Poznań)?

Jeśli interesuje nas zakup drewna kominkowego, to można skontaktować się z nadleśnictwem i zapytać o to, kiedy odbędzie się najbliższa sprzedać drewna. Oczywiście nie brakuje też prywatnych sprzedawców, których ogłoszenia widnieją nawet w Internecie. Podczas wyboru drewna kominkowego należy stawiać na to liściaste. Godne polecenia jest drewno dębowe, brzozy i grabu oraz jesion i buk. Wartościowe są również drzewa owocowe typu jabłoń, grusza i śliwa. Zaleca się zakup zarówno mniej, jak i bardziej kalorycznego drewna. Wraz z nadejściem zimowych dni, warto palić olchą, wierzbą i osiką. Dzięki temu można liczyć dodatkowo na samooczyszczanie się szyby kominka z sadzy. Warto wiedzieć, że drewno z korą ma mniejszą wartość opałową, dlatego też lepiej będzie kupić drewno bez dużej ilości kory.

Ceny i przygotowanie drewna kominkowego

Jeśli chodzi o zakup drewna kominkowego, to z pewnością można zauważyć sporą rozpiętość cenową. W handlu drewnem używa się miary objętości, a jednostką jest metr przestrzenny, gdzie przyjmuje się, że na jeden metr przestrzenny przypada średnio 0,7 m³ (do około 500 kg). Jest ono dostępne w postaci szczap i okrąglaków. Niestety z wartością opałową bywa różnie, a wpływ na to ma chociażby gatunek drzewa i ułożenie drewna. Nie bez znaczenia jest także wilgotność, gdzie największy jej poziom ma drewno świeżo ścięte. Palenie takim drewnem wiąże się ze sporymi stratami energii, związanymi z odparowywaniem wody. Dodatkowo powstaje przy tym niemało sadzy. Świeżo ścięte drewno może mieć nawet 40% wilgoci, dlatego też wymaga ono odpowiedniego przygotowania. W celu zredukowania poziomu wilgotności do 20%, należy suszyć drewno przez okres około dwóch lat np. pod wiatą. Nie zaleca się niesezonowanego drewna na najbliższą zimę, gdyż nie będzie się wówczas dobrze paliło. W związku tym należy zawsze spytać sprzedawcę o to, kiedy kupowane drewno zostało ścięte.

Wracając do ceny drewna kominkowego, to w przypadku już porąbanego ceny wahają się zwykle między 150-200 złotych za metr przestrzenny. Wszystko zależy od tego, jaki jest to gatunek drewna. Tańsze są całe okrąglaki, które można kupić już za około 100-120 złotych. Drewno kominkowe powinno być gęste, twarde i suche. Najlepiej sprawdzają się kawałki o długości od 20 do 30 cm, przeciętne na pół lub nawet mniejsze kawałki. Trzeba jednak pamiętać, że twarde drewno trudnej jest porąbać na mniejsze kawałki. W celu ułatwienia sobie zadania, najlepiej jest użyć do tego ostrej siekiery z długim członkiem. Zasada jest taka, że im suchsze jest drewno, tym jest ono twardsze i tym samy bardziej kaloryczne.

Wybór drewna kominkowego ma znaczenie
5 (100%) 1 vote