Zbliża się Wielkanoc, a Ty nadal nie masz pomysłu na udekorowanie stołu? Oto kilka modnych podpowiedzi na ozdobę stołu, które sprawdzą się w każdej sytuacji oraz w każdym wnętrzu. Podczas świąt każdy stara się, aby stół był estetycznie udekorowany, jest on przecież wizytówką domu. Warto postarać się stworzyć rodzinną oraz wiosenną atmosferę poprzez dekoracje stołu na Wielkanoc.

Rzeżucha lub trawka

Rzeżucha gości w polskich domach w Święta Wielkanoce od wielu lat. Jest ona tak popularna, że stała się kolejnym symbolem tych świąt. Zielona trawka również poprzez swój świeży kolor przypomina nam o wiośnie oraz o Wielkanocy. Rzeżuchę warto posadzić już tydzień przed świętami. Może być zasadzona do doniczek z ziemią lub, jak to często bywa, na wacie kosmetycznej. Należy pamiętać, że rzeżuchę trzeba obficie i regularnie podlewać. Nie wykiełkuje ona na suchym podłożu. Dekoracje stołu na Wielkanoc w postaci trawki też są modne w tym sezonie. Warto więc kupić nasionka pszenicy, owsa lub żyta i zalać je na dwadzieścia cztery godziny. Po tym należy wysiać ziarenka płytko w doniczce z ziemią, po czym przykryć ją folią. Taka trawka powinna wyrosnąć mniej więcej dwa tygodnie po zasadzeniu.

Dekoracje wykonane z jedzenia

Te są bardzo popularne i możemy kupić je gotowe w każdym sklepie. Możemy jednak wykonać je samodzielnie, co z całą pewnością przyniesie nam wiele radości. Babeczki są w każdym domu, w którym obchodzone są Święta Wielkanocne. Są one bardzo proste w wykonaniu i wspaniale zdobią stoły. Innym pomysłem są myszy z jajek. Do ugotowanych na twardo jajek możemy dołożyć uszy, wykonane np. z rzodkiewki. Oczy łatwo zrobić z pieprzu, natomiast za wąsy i ogon robić może szczypiorek. Dekoracje stołu Wielkanocnego z takich myszek na pewno zadowolą dzieciaki. Nie możemy zapominać o żurku w  chlebie. Pięknie wypieczone chlebki kupić możemy w piekarni lub również wypiec je samodzielnie. Jednak nie każdy chlebek nadaje się jako talerz. Aby chlebek nie nasiąknął, należy na początku oczywiście odciąć wierzch i wydrążyć środek, nie trzeba go wyrzucać, z niego również możemy zrobić pożytek. Tak wydrążony środek wystarczy posmarować białkiem z jajkiem. Tak przygotowany „talerz”, należy włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piernika na dziesięć minut.

Nakrycia stołów

Dekoracje stołu na Wielkanoc to również stylowe nakrycia. Obecnie modne są propozycje w stylu Eko. Najciekawsze są obrusy oraz serwety w odcieniach brązu, zieleni oraz bieli – czyli w kolorach ziemi. Do tego warto wykorzystać cięte kwiaty, ale te w jednym odcieniu, np. bieli, która nada całości elegancji. Pastele również są świetnym pomysłem na dekoracje stołu na Wielkanoc. W jasnych odcieniach różu, żółci, błękitu i zieleni mogą pojawić się na naszym stole nakrycia, serwetki an talerzach, kwiaty, a także wykonane przez dzieci pisanki. Pastelowe barwniki są modne, można je więc kupić bez problemu w większych marketach lub w sklepach papierniczych. Warto poszaleć również z wzorkami, w końcu wiosna jest okresem bardzo radosnym, sprzyjającym zabawie i ciekawym pomysłom.

Jak w prosty sposób udekorować stół na Wielkanoc
5 (100%) 2 votes