Patelnia do naleśników – jaki kształt i wielkość wybrać?
Patelnia do naleśników – mnogość form
W sklepach dostępne są patelnie, które różnią się pod względem kilku cech formy: kształtem, wielkością oraz wysokością ścianek. Wybór konkretnego modelu powinien być podyktowany przeznaczeniem narzędzia oraz własnymi preferencjami – najlepiej opartymi na kuchennym doświadczeniu.Kształt patelni
Zdecydowana większość powszechnie dostępnych produktów to patelnie okrągłe, które pozwalają przyrządzić naleśniki w klasycznym wydaniu. Dla wielu osób placki w kształcie koła bywają znacznie łatwiejsze w przygotowaniu, dlatego owalna forma polecana jest przede wszystkim początkującym kucharzom. Alternatywą, która pozwoli usmażyć naleśniki o bardziej wyszukanym kształcie, są patelnie o kwadratowej podstawie. Mogą one być przydatne przy okazji gotowania innych dań, na przykład orientalnych. Ciekawostką są także patelnie, w których dno przyjmuje formę np. serca lub zawiera specjalnie wydzielone kształty pozwalające na smażenie kilku niewielkich naleśników jednocześnie. Ostateczne rozstrzygnięcie, czy taki przyrząd wciąż zaliczany jest do „naleśnikowych” to kwestia zupełnie indywidualna. Nie mniej jednak takiemu kuchennemu gadżetowi nie można odmówić uroku.Wymiary narzędzia
Kolejną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę, jest wielkość narzędzia. W domowych warunkach optymalnym wyborem będzie takie o średnicy 25-30 centymetrów, co odpowiada większości produktów dostępnych na rynku. Przyjmuje się, że górna granica tego wymiaru wynosi 40 cm, co podyktowane jest przede wszystkim charakterem domowych kuchni, a w tym przede wszystkim kuchenek. Specjalistyczne patelnie mogą być oczywiście większe. Patelnia do naleśników 28cm Mastic marki Ambition. Źródło: Dajar Jeśli natomiast chodzi o produkty o nie aż tak imponujących rozmiarach, to problemy ze znalezieniem tego upatrzonego mogą pojawić się wtedy, gdy zdecydujemy się na poszukiwania patelni o średnicy mniejszej niż 20 cm. Ten konkretny wymiar wydaje się rozsądnym wyborem w przypadku, gdy planujemy przyrządzać naleśniki dla dzieci lub takie, które będą stanowiły drugie śniadanie na wynos.Wysokość ścianek
Istotą istnienia patelni o opisywanym przeznaczeniu jest to, że posiadają niskie ścianki pozwalające na łatwe podważanie i przerzucanie potrawy z jednej strony na drugą. Z tego powodu ogromna większość narzędzi tego rodzaju charakteryzuje się właśnie płaską budową. Nie mniej jednak na rynku dostępne są także produkty o nieco wyższych ściankach, które mogą stanowić pewnego rodzaju kompromis pomiędzy patelnią zwykłą a tą przeznaczoną do naleśników. Będzie to dobre rozwiązanie dla tych, którzy nieczęsto decydują się na smażenie płaskich placków, a jednocześnie potrafią docenić udogodnienia, które oferują współczesne przyrządy i akcesoria kuchenne.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana