Kuchnia to pomieszczenie dwufunkcyjne. Nie tylko przygotowujemy w niej posiłki dla całej rodziny, lecz także je tam spożywamy. Stąd niezwykle łatwo w niej o plamy z tłuszczu, kawy, keczupu i sosów na blatach, meblach czy podłodze. Niestety, nieestetyczny wygląd brudnych powierzchni kuchennych to nasz najmniejszy problem. Nie usuwane dłuższy czas zabrudzenia mogą mieć bowiem poważne konsekwencje dla naszego zdrowia, gdyż rozwijają się w nich chorobotwórcze bakterie. Jak utrzymać czystość i higienę w kuchni? – pytanie to spędza zatem sen z powiek niejednej pani domu. Jak czyścić sprzęty AGD, powierzchnię mebli, blatów czy kuchenek ceramicznych, aby nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia naszej rodziny? Podpowiedzią w tej kwestii niech będą dla nas poniższe metody. Ich zastosowanie sprawi, że twoja kuchnia będzie lśniła czystością, stając się przyjemną scenerią kuchennych prac, jak i rodzinnych spotkań przy stole. Jak wygląda czysta kuchnia?

Czyszczenie sprzętów AGD

Kuchnia wyposażona jest w liczne sprzęty AGD, wśród których największy udział w gotowaniu i przygotowywaniu potraw mają: lodówka, kuchenka i piekarnik. Ich czystość jest dla nas gwarancją dostarczania domownikom potraw pełnych witamin, a nie bakterii.

Kuchenka gazowa

Podczas gotowania często ucieka nam coś na ceramiczną powierzchnię kuchenki. Świeże zanieczyszczenia usuwają się z niej stosunkowo łatwo – wystarczy wytrzeć je mokrą szmatką czy gąbką. Gorzej, jeżeli zabrudzenie zapiekło nam się. Przypalony brud możemy zeskrobać żyletką, uważając jednak, aby nie porysować ceramicznej powierzchni kuchenki. Pamiętajmy! Wszelkie przypalone zanieczyszczenia powinniśmy usuwać natychmiast, jeszcze ciepłe, gdyż po ich wystudzeniu mogą okazać się niemal niemożliwe do wyczyszczenia. Warto również pamiętać, że kamień oraz ślady po garnkach powinniśmy usuwać preparatami przeznaczonymi do stali nierdzewnej lub płyt ceramicznych. Szorowanie ich płynem do mycia naczyń czy wilgotną szmatą nie przyniesie wymiernych efektów, a może jedynie doprowadzić do porysowania się płytki.

Piekarnik

Podobnie jak w przypadku płyt ceramicznych kuchenek, tak też zabrudzenia piekarników należy usuwać, gdy są świeże. Brudy, które nie zostały przypalone i są jeszcze ciepłe możemy bez problemu wytrzeć uniwersalnymi środkami do czyszczenia. Jednak, nasza kuchnia powinna być dodatkowo zaopatrzona w specjalne substancje do czyszczenia piekarnika. Pozwolą nam one na skuteczne usunięcie przypalonych, czasami wielokrotnie, zimnych już i tłustych zabrudzeń.

Okap kuchenny

Utrzymując w czystości okap, musimy pamiętać, aby regularnie myć filtry. Te aluminiowe czy metalowe możemy wyczyścić w zmywarce albo ręcznie, natomiast z włókniny powinniśmy wymieniać, co jakiś czas. Ustalmy sobie przykładowo, że będzie to co 3-6 miesięcy i precyzyjnie stosujmy się do tego. Dzięki tym zabiegom nasza kuchnia będzie miała zawsze dobrze oczyszczone powietrze. Nie zapominajmy również o wycieraniu obudowy okapu oraz myciu szklanych czy plastikowych osłonek, jeżeli jest w takie wyposażony.

Lodówka

Pamiętajmy, aby rozmrażać lodówkę co pół roku. Przygotowując się do mycia jej, musimy wyłączyć ją z prądu i usunąć wszystkie półki. Po tym, jak się odmrozi, powinniśmy wytrzeć ją miękką ścierką namoczoną w wodzie z delikatnym detergentem – pozwoli to na skuteczną walkę z bakteriami, gwarantując, że nie będą się one rozwijały w umieszczanych w lodówce pokarmach.

Mycie powierzchni

Kuchnia to nie tylko brudzące się podczas użytkowania sprzęty AGD, ale także liczne, podatne na poplamienia powierzchnie takie jak blaty, czy meble. Ich dokładne oczyszczanie także pomaga w walce z bakteriami i w dbałości o nasze zdrowie.

Powierzchnie drewniane

Kuchnia zbudowana z lakierowanego drewna wygląda bardzo estetycznie, a dodatkowo może być czyszczona zarówno na sucho i na mokro. Stosując pierwszy ze sposobów, musimy zwrócić uwagę na układ słojów drewna i wycierać je zawsze zgodnie z nim. Natomiast czyszcząc drewno ścierką namoczoną w ciepłej wodzie ze środkiem myjącym, musimy dopasować moc używanego detergentu do rodzaju zabrudzeń. Gdy mamy do czynienia z bardzo mocnymi plamami, powinniśmy do ich wywabiania zastosować płyn do mycia luster i szyb. Uważajmy jednak! Przed jego użyciem na całej powierzchni wykonajmy test – pryśnijmy preparat w niewidocznym miejscu i upewnijmy się, że nie uszkodzi naszego drewna.

Powierzchnie z tworzywa sztucznego i aluminiowe

Do wyczyszczenia powierzchni z tworzyw aluminiowych użyjmy jedynie miękkiej ściereczki nasączonej w wodzie. Natomiast myjąc powierzchnię z tworzywa sztucznego, do wody warto dodać łagodnego detergentu, którego rozwodnienie powinniśmy dopasować do stopnia zabrudzenia powierzchni. Po tym należy przemyć ją jeszcze raz czystą wodą. Do wywabiania mocnych plam z obu powierzchni użyjmy natomiast płynu do czyszczenia szyb. Na zakończenie obie powierzchnie należy całkowicie wytrzeć, co nie dopuści do powstania nieestetycznych zacieków i smug.

Powierzchnie emaliowane i ze stali szlachetnej

Na co dzień możemy do ich czyszczenia zastosować zwykły płyn do mycia naczyń, w który zaopatrzona jest każda kuchnia. Przy większym sprzątaniu, zabrudzenia po wodzie i silne zanieczyszczenia usuniemy dzięki środkom do czyszczenia stali. Tymi preparatami powinniśmy również potraktować wszelkie okucia i zawiasy, które dodatkowo należy chociaż raz w roku posmarować wazeliną techniczną. Jeżeli na powierzchniach emaliowanych czy stalowych spostrzeżemy plamy z rdzy, zastosujmy dziesięcioprocentowy kwasek cytrynowy.

Oceń post