Artykuł sponsorowany

Jak rozpoznać świeżość drobiu?

Jak rozpoznać świeżość drobiu?
Spożywając nieświeże mięso, zwłaszcza drób, narażamy się na wiele niebezpiecznych chorób oraz schorzeń. Należą do nich między innymi przerost hormonu wzrostu czy zaburzenia procesu dojrzewania u dzieci. Dlatego świeżość kupowanych produktów mięsnych jest tak ważna. Liczy się przede wszystkim barwa mięsa oraz jego miękkość. Sprawdź, jak rozpoznać świeżość drobiu? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na barwę; świeży drób będzie miał suchą skórę o jasnej, kremowej barwie, pozbawioną zielonkawych plam. U młodego drobiu tłuszcz będzie biały, nogi i mostek giętkie i miękkie, a piersi mięsiste. Przyjrzymy się bliżej cechom świeżego drobiu, aby wiedzieć, po jakie mięso sięgnąć ze sklepowej półki.

Sprawdź symetrię

W pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić, czy tuszka jest symetryczna; niedożywiony drób, hodowany bez wystarczającej ilości światła choruje bowiem na krzywicę. Wszelkie nierówności zatem, nieproporcjonalne kształty czy widoczne przerosty poszczególnych części powinny skutecznie odwieść nas od zakupu takiego okazu.

Sprawdzony dostawca

Jednym ze sposobem zagwarantowania sobie zawsze świeżego drobiu, jest zaopatrywanie się w niego u sprawdzonych, rodzimych dostawców, takich jak Centrum Dystrybucji Drobiu Resdrob. Unikajmy zakupów w hipermarketach i dużych centrach handlowych, gdzie mięso tygodniami jest przetrzymywane na sklepowych półkach.

Zwróć uwagę na kolor

Kolejnym wyznacznikiem świeżości drobiu będzie jego kolor. Kurczak nie powinien być zażółcony w okolicy szyjnej ani na grzbiecie. Świadczyć to bowiem może o zbyt długim przechowywaniu mięsa lub dużej zawartości w nim antybiotyków. Mięso w okolicy piersiowej z kolei nie powinno być nazbyt blade. Oznacza to bowiem użycie roztworu chloru podczas czyszczenia mięsa, który może spowodować uszkodzenia przełyku, jelit i wątroby. Niepokoić powinno także zbyt estetyczne zaróżowienie piersi kurczaka. Nienaturalny kolor powodowany jest bowiem dodatkiem hydrolixymenizadolu, poprawiającym jędrność oraz kolorystykę. Jest on jednak szkodliwy dla naszego zdrowia.

Próba wody

Badanie świeżości mięso powinno zakończyć się w warunkach domowych tak zwaną próbą wody.  Polega ona na umieszczeniu wszystkich części kurczaka, wraz z oderwaną skórą, w dużym garnku i zalaniu ich 3% solanką. Jeśli każda część wypłynie na powierzchnię, mięso jest świeże. Jeśli części kurczaka będą tonąć, oznacza to zaleganie w organizmie zwierzęcia metali ciężkich. Nadmierne spożycie takiego mięsa prowadzić może do chorób nowotworowych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.