Spożywając nieświeże mięso, zwłaszcza drób, narażamy się na wiele niebezpiecznych chorób oraz schorzeń. Należą do nich między innymi przerost hormonu wzrostu czy zaburzenia procesu dojrzewania u dzieci. Dlatego świeżość kupowanych produktów mięsnych jest tak ważna. Liczy się przede wszystkim barwa mięsa oraz jego miękkość. Sprawdź, jak rozpoznać świeżość drobiu?

Przede wszystkim zwróćmy uwagę na barwę; świeży drób będzie miał suchą skórę o jasnej, kremowej barwie, pozbawioną zielonkawych plam. U młodego drobiu tłuszcz będzie biały, nogi i mostek giętkie i miękkie, a piersi mięsiste. Przyjrzymy się bliżej cechom świeżego drobiu, aby wiedzieć, po jakie mięso sięgnąć ze sklepowej półki.

Sprawdź symetrię

W pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić, czy tuszka jest symetryczna; niedożywiony drób, hodowany bez wystarczającej ilości światła choruje bowiem na krzywicę. Wszelkie nierówności zatem, nieproporcjonalne kształty czy widoczne przerosty poszczególnych części powinny skutecznie odwieść nas od zakupu takiego okazu.

Sprawdzony dostawca

Jednym ze sposobem zagwarantowania sobie zawsze świeżego drobiu, jest zaopatrywanie się w niego u sprawdzonych, rodzimych dostawców, takich jak Centrum Dystrybucji Drobiu Resdrob. Unikajmy zakupów w hipermarketach i dużych centrach handlowych, gdzie mięso tygodniami jest przetrzymywane na sklepowych półkach.

Zwróć uwagę na kolor

Kolejnym wyznacznikiem świeżości drobiu będzie jego kolor. Kurczak nie powinien być zażółcony w okolicy szyjnej ani na grzbiecie. Świadczyć to bowiem może o zbyt długim przechowywaniu mięsa lub dużej zawartości w nim antybiotyków.

Mięso w okolicy piersiowej z kolei nie powinno być nazbyt blade. Oznacza to bowiem użycie roztworu chloru podczas czyszczenia mięsa, który może spowodować uszkodzenia przełyku, jelit i wątroby. Niepokoić powinno także zbyt estetyczne zaróżowienie piersi kurczaka. Nienaturalny kolor powodowany jest bowiem dodatkiem hydrolixymenizadolu, poprawiającym jędrność oraz kolorystykę. Jest on jednak szkodliwy dla naszego zdrowia.

Próba wody

Badanie świeżości mięso powinno zakończyć się w warunkach domowych tak zwaną próbą wody.  Polega ona na umieszczeniu wszystkich części kurczaka, wraz z oderwaną skórą, w dużym garnku i zalaniu ich 3% solanką. Jeśli każda część wypłynie na powierzchnię, mięso jest świeże. Jeśli części kurczaka będą tonąć, oznacza to zaleganie w organizmie zwierzęcia metali ciężkich. Nadmierne spożycie takiego mięsa prowadzić może do chorób nowotworowych.

Jak rozpoznać świeżość drobiu?
5 (100%) 1 vote[s]