Blat drewniany nadaje elegancji i szyku kuchennemu wnętrzu, w którym został zamontowany. Oprócz swojej stylowości i estetycznego wyglądu, cechuje się trwałością, odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz na działanie wody. Niestety z czasem blat drewniany zużywa się, jego efektowny wygląd zaś przygasa. Czy możemy coś z tym zrobić? Użytkujmy go właściwie, pielęgnujmy oraz odnawiajmy w razie potrzeby.

Jak korzystać z blatu drewnianego?

Blat drewniany, wykonany nawet z najtwardszego materiału, zostanie uszkodzony, gdy bezpośrednio na nim będziemy kroić czy siekać warzywa, mięso i owoce. Po krótkim czasie będzie cały pocięty i porysowany. Mało tego, że będzie to nieestetyczne, w rysy może z łatwością dostać się wilgoć, przenikając nimi w głąb drewna i po jakimś czasie rozpulchniając je i wypaczając.

Jeżeli nie chcemy na blacie brzydko wyglądających przebarwień, nie powinniśmy również stawiać na nim gorących kubków, filiżanek ani blach wyciągniętych z piekarnika. Po wpływem wysokiej temperatury na blacie kuchennym zostaną bowiem jasne plamy w kształcie ciepłego przedmiotu, który na nim stał.

Aby blat drewniany był piękny

Pamiętajmy, że niezależnie od wytrzymałości oraz odporności na wodę, każdy blat drewniany powinien być zabezpieczony przed wilgocią i uszkodzeniami mechanicznymi. Służą temu dopuszczone do kontaktu z żywnością, przeznaczone do pielęgnacji drewna lakiery i oleje.

Lakier do drewna

Lakier pozwala na łatwe zabezpieczenie blatu i zachowanie jego powierzchni w czystości. Jego użycie wydobywa naturalną barwę drewna, uwidaczniając przy okazji każdy jego szczegół. Niestety lakier jest podatny na wysoką temperaturę i cechuje się niedużą trwałością – prędko się obciera i schodzi, zmuszając nas do odnowienia pokrywanej przez niego powierzchni.

Olej do drewna

Olej wnika głęboko w zabezpieczane drewno, utrwalając i impregnując je kilka, a nawet kilkanaście milimetrów w głąb. Stosowanie go pozwala nam na ukazanie naturalnego układu usłojenia drewna, a dodatkowo utrwala jego chropowatą frakturę. Niestety pociągnięty olejem blat drewniany może z upływem lat stawać się coraz ciemniejszym.

Blat jak nowy

Kuchenny blat drewniany może być wielokrotnie odnawiany. Powinniśmy na początku zedrzeć starą warstwę preparatu impregnującego oraz oczyścić blat z wytworzonego kurzu. Następnie wolną od zanieczyszczeń powierzchnię posmarujmy ponownie lakierem albo olejem do drewna. Takie odnawianie blatu z drewna możemy wielokrotnie ponawiać.

Niewielkie odstępstwo od zapisanej wyżej procedury możemy uczynić, gdy odnawiamy blat drewniany jest olejowany, ale jedynie jego niewielki fragment wymaga renowacji. Wówczas zajmujemy się tylko uszkodzonym obszarem blatu.

Jak pielęgnować blat drewniany?
Oceń post