Artykuł sponsorowany

Jak dokonać świadomego wyboru sztućców?

Jak dokonać świadomego wyboru sztućców?
Sztućce są czymś, co najczęściej zakupuje się raz na całe życie. Możliwe też, że jeszcze jakieś sztućce otrzymaliśmy w spadku i używamy na przykład noża naszego pradziadka. Wielu osobom jednak zależy na tym, aby sztućce do siebie pasowały wielkością i stylem. Najlepiej, jeśli są z tego samego zestawu, szczególnie w przypadku świątecznego obiadu. Ze względu na różnorodność wyboru, warto przyjrzeć się im bliżej – z czego się je wykonuje i jak wiele jest ich rodzajów. Nie oznacza to oczywiście, że wszystkich z nich potrzebujemy w swojej kuchni. Świat sztućców może jednak okazać się ciekawszy, niż wcześniej się wydawało.

Z czego wykonywane są sztućce?

Zdecydowana większość spotykanych dzisiaj zestawów sztućców wykonana jest ze stali nierdzewnej. Niektórzy decydują się na takie ze srebra, a nawet złota, jednak potrafią odstraszyć one swoją ceną. Po drugiej stronie spektrum znajdują się osoby preferujące sztućce drewniane. Nie da się ukryć, że jakościowo wygrywają oczywiście te srebrne i złote, ale stal nierdzewna sprawdza się doskonale w większości przypadków. Co zaskakujące, może ona zardzewieć, ale jedynie nieodpowiednio przechowywana. Warto wiedzieć, że stal nie lubi zbyt słonego lub kwaśnego środowiska. Czasem sztućce po wyjęciu ze zmywarki mogą mieć skazy rdzy. To oznacza jedną z kilku rzeczy: używamy zbyt mocnych detergentów, zbyt długo przetrzymujemy je w zmywarce po zakończeniu programu lub po prostu nasze sztućce są wykonane ze złej jakości stali.

Rodzaje noży

Nóż stołowy jest tym najbardziej znanym, znajduje się w każdym domu. To ten o regularnej klindze, który czasem zakończony jest małymi ząbkami. Niewiele osób wie, że istnieje specjalny nóż do masła o szerokiej, zaokrąglonej klindze. Oprócz tego produkuje się specjalne noże do steków, ryb czy sera. Różnią się one oczywiście rodzajem klingi – ostrością, szerokością i zakończeniem. A to przecież tylko noże służące nam przede wszystkim podczas jedzenia. Większe noże wykorzystujemy do przygotowywania potraw. Do tego typu noży zaliczamy między innymi tasak, nóż do chleba, nóż rzeźnicki czy nóż szefa kuchni.

Rodzaje łyżek

Łyżka ma najstarszą tradycję ze wszystkich sztućców. Nic więc dziwnego, że najprawdopodobniej to ich mamy najwięcej rodzajów w swoim domu. Jest to oczywiście standardowa łyżka stołowa, używana do zup, ale wiele osób posiada też chochlę, łyżkę do lodów, do sosów, a nawet małą kwadratową łyżeczkę do cukru. Ciekawe jest to, że istnieją trzy rodzaje małych łyżeczek – deserowa (obejmująca 10 ml), do herbaty (5 ml) i do kawy (3 ml). Dla porównania standardowa łyżka do zupy ma pojemność około 15 ml.

Rodzaje widelców

Podstawowe rodzaje to duży widelec stołowy i mały widelczyk do ciast. Większość osób ma je u siebie w domu. Popularny jest też widelec do nakładania sałatek, który przypomina łyżkę z ząbkami. Gdy korzysta się z tak zwanego „szwedzkiego stołu”, można zauważyć, że do nakładania wędlin czy serów używa się dużego widelca o tylko dwóch zębach. Jest to widelec półmiskowy. Oprócz tego istnieją jeszcze mniej popularne widelce z przeznaczeniem do spożywania konkretnych potraw, na przykład do ryb, ostryg czy ślimaków.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.