Jak dokonać świadomego wyboru sztućców?
Z czego wykonywane są sztućce?
Zdecydowana większość spotykanych dzisiaj zestawów sztućców wykonana jest ze stali nierdzewnej. Niektórzy decydują się na takie ze srebra, a nawet złota, jednak potrafią odstraszyć one swoją ceną. Po drugiej stronie spektrum znajdują się osoby preferujące sztućce drewniane. Nie da się ukryć, że jakościowo wygrywają oczywiście te srebrne i złote, ale stal nierdzewna sprawdza się doskonale w większości przypadków. Co zaskakujące, może ona zardzewieć, ale jedynie nieodpowiednio przechowywana. Warto wiedzieć, że stal nie lubi zbyt słonego lub kwaśnego środowiska. Czasem sztućce po wyjęciu ze zmywarki mogą mieć skazy rdzy. To oznacza jedną z kilku rzeczy: używamy zbyt mocnych detergentów, zbyt długo przetrzymujemy je w zmywarce po zakończeniu programu lub po prostu nasze sztućce są wykonane ze złej jakości stali.Rodzaje noży
Nóż stołowy jest tym najbardziej znanym, znajduje się w każdym domu. To ten o regularnej klindze, który czasem zakończony jest małymi ząbkami. Niewiele osób wie, że istnieje specjalny nóż do masła o szerokiej, zaokrąglonej klindze. Oprócz tego produkuje się specjalne noże do steków, ryb czy sera. Różnią się one oczywiście rodzajem klingi – ostrością, szerokością i zakończeniem. A to przecież tylko noże służące nam przede wszystkim podczas jedzenia. Większe noże wykorzystujemy do przygotowywania potraw. Do tego typu noży zaliczamy między innymi tasak, nóż do chleba, nóż rzeźnicki czy nóż szefa kuchni.Rodzaje łyżek
Łyżka ma najstarszą tradycję ze wszystkich sztućców. Nic więc dziwnego, że najprawdopodobniej to ich mamy najwięcej rodzajów w swoim domu. Jest to oczywiście standardowa łyżka stołowa, używana do zup, ale wiele osób posiada też chochlę, łyżkę do lodów, do sosów, a nawet małą kwadratową łyżeczkę do cukru. Ciekawe jest to, że istnieją trzy rodzaje małych łyżeczek – deserowa (obejmująca 10 ml), do herbaty (5 ml) i do kawy (3 ml). Dla porównania standardowa łyżka do zupy ma pojemność około 15 ml.Rodzaje widelców
Podstawowe rodzaje to duży widelec stołowy i mały widelczyk do ciast. Większość osób ma je u siebie w domu. Popularny jest też widelec do nakładania sałatek, który przypomina łyżkę z ząbkami. Gdy korzysta się z tak zwanego „szwedzkiego stołu”, można zauważyć, że do nakładania wędlin czy serów używa się dużego widelca o tylko dwóch zębach. Jest to widelec półmiskowy. Oprócz tego istnieją jeszcze mniej popularne widelce z przeznaczeniem do spożywania konkretnych potraw, na przykład do ryb, ostryg czy ślimaków.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana