Gotowanie to dla wielu osób nie przykry obowiązek, lecz prawdziwa pasja. Nic dziwnego, ponieważ wbrew przekonaniom, które wielu z nas wynosi z domu, przygotowywanie naprawdę smacznych i przede wszystkich zdrowych posiłków wymaga wielkich umiejętności, ogromnej wiedzy i niemniejszej kreatywności. Aby jednak pasja pozostała pasją, a nie stała się uciążliwością, warto przestrzegać kilku zasad, które zna każdy zawodowy kucharz.

Kuchnia, czyli miejsce pracy

Choć kuchnia najczęściej kojarzy nam się z przyjemnymi spotkaniami i spożywaniem dobrych posiłków, to prawdziwa natura tego miejsca jest dużo poważniejsza. Kuchnia to przede wszystkim miejsce pracy – w dodatku pracy trudnej i wymagającej mnóstwa energii. Z tego powodu niezwykle ważne jest urządzenie jej tak, aby jej układ sprzyjał wykonywanym zadaniom, a nie je utrudniał. Przede wszystkim kuchnia powinna zapewniać dość miejsca na wykonanie każdego etapu gotowania. Jej trzy główne punkty, czyli lodówka, zlew oraz kuchenka tworzą tzw. trójkąt roboczy – warto zadbać, by łączna długość ramion tego trójkąta nie wynosiła więcej niż 7 metrów. W przeciwnym wypadku będziemy tracić cenne nieraz sekundy na chodzenie między tymi punktami.

Narzędzia kucharza

Prawdziwy kucharz na co dzień używa w swojej pracy mnóstwa rozmaitych przyborów, od wszelkiego rodzaju i wielkości noży, przez naczynia do różnych zadań, skończywszy na drobnych przyrządach służących do konkretnych czynności. Wyposażenie kuchni w wysokiej jakości narzędzia wiąże się z dużym kosztem (zakup kompletu garnków to wydatek rzędu nawet kilku tysięcy złotych), jednak wydatek ten z pewnością się opłaca i każda osoba poważnie podchodząca do kwestii gotowania powinna go przemyśleć. Rzeczą, którą powinniśmy zainteresować się w szczególności jest nóż szefa kuchni, czyli uniwersalne narzędzie do siekania, krojenia i porcjowania wszelkich składników. Ten rodzaj noża jest dla kucharza tym, czym miecz dla wojownika – powinien być odpowiednio dobrany, tak by wygodnie leżał w dłoni i pozwalał na sprawną pracę, niezależnie od zadania.

Zaplanuj swoją pracę

Wiele osób nie docenia roli kucharza, twierdząc, że gotowanie z pomocą przepisu nie jest żadną sztuką – wystarczy wszystko zrobić według instrukcji. W praktyce jednak gotowanie to zadanie, który wymaga sporych umiejętności logistycznych, aby zmieścić się w ze wszystkimi etapami przygotowania potrawy w wyznaczonym czasie. Każde spóźnienie grozi nie tylko utratą pożądanego smaku, ale również zmarnowaniem składników. A to rodzi stres. Z tego powodu kucharze, zarówno zawodowcy, jak i hobbyści uczą się planowania pracy, w tym poruszania się po kuchni oraz racjonalnego wykorzystywania naczyń, aby nie tracić czasu na ich zmywanie.

Rozwijaj się

Kucharz to zawód wymagający sporej kreatywności. Z tego powodu warto poświęcać czas na zgłębianie wiedzy o sztuce kulinarnej, choćby poprzez lekturę książek i blogów, czy oglądanie programów telewizyjnych poświęconych gotowaniu. Najlepszym i najciekawszych sposobem rozwijania się są podróże po świecie i próbowanie miejscowych dań w ich oryginalnej formie. Jeśli więc mamy okazję spróbować czegoś nowego – nie wahajmy się. Może nowy smak stanie się dla nas nową inspiracją?

Chcesz nauczyć się gotować? A może pragniesz rozwijać swoje umiejętności? Warsztaty kulinarne będą dobrym rozwiązaniem – możesz w nich wziąć udział np. odwiedzając Dwór Chotynia, gdzie pod okiem szefa kuchni Sławomira Kocunia poznasz tajniki prawdziwego gotowania.

Gotuj z mistrzem. Zasady szefa kuchni
4.33 (86.67%) 3 votes