Jeśli chodzi o oświetlenie, kuchnia jest jednym z najbardziej wymagających pomieszczeń w całym domu. Musi tu być czysto, co da się na bieżąco kontrolować tylko wówczas, gdy jest wystarczająco jasno. Ocenie podlegają tu też jakość i świeżość produktów spożywczych, które wymagają ponadto obróbki o wysokim stopniu precyzji. Obok funkcjonalnej, światło w kuchni pełni też rolę dekoracyjną oraz buduje przyjemną atmosferę. Nie możemy o tym zapomnieć.

Oświetlenie ogólne

Podstawą jest umieszczona centralnie w górze oprawa oświetlająca równomiernie całe pomieszczenie. Można ją ewentualnie zastąpić kilkoma źródłami światła, których rozmieszczenie musi być jednak zaplanowane w przemyślany sposób. Włącznik oświetlenia ogólnego powinien się znajdować tuż przy wejściu do kuchni. Zastosowanie specjalnych filtrów albo opraw skierowanych ku sufitowi, skąd światło odbija się na pomieszczenie, pozwoli uniknąć powstawania męczących oczy cieni.

Oświetlenie robocze

Oświetlenie ogólne służy przede wszystkim orientacji w przestrzeni, ułatwia też chociażby sprzątanie. Nie wystarczy jednak do preparacji posiłków oraz innych czynności (np. zmywania). Z dużą dozą prawdopodobieństwa znajdzie się bowiem za plecami kucharza, który sam będzie rzucał cień na trzymane w rękach przedmioty. Jest to nie tylko mało efektywne, ale czasem też wręcz irytujące.

Problem doświetlenia płyty kuchennej rozwiązuje zwykle źródło światła umieszczone w okapie. Oprócz tego zadbać należy o to, by jasno było także w rejonie zlewozmywaka i oczywiście blatu roboczego. Wygodnym rozwiązaniem jest umieszczenie pod szafkami wiszącymi podłużnych świetlówek lub listew LED, ewentualnie punktowych źródeł światła rozmieszczonych co 40-60 cm. Pamiętajmy, że tradycyjne żarówki i halogeny się tutaj raczej nie sprawdzą jako zbyt się nagrzewające.

Innym ważnym aspektem jest to, by światło nie zmieniało koloru jedzenia – dodaje ekspert z wyspecjalizowanej w technikach oświetleniowych firmy Aurora Technika Świetlna.

Oświetlenie stołu

Należy to uwzględnić także przy wyborze oświetlenia stołu jadalnego, o ile nie znajduje się on w innym niż kuchnia pomieszczeniu. Odpowiednio dobrana oprawa nie tylko wydzieli przestrzeń przeznaczoną do spożywania posiłków, ale stworzy też mu odpowiednią oprawę. Warto, by źródło światła korespondowało z kształtem mebla – okrągła, umieszczona nad środkiem blatu lampa kloszowa sprawdzi się w przypadku stołu okrągłego, podczas gdy nad podłużnym lepiej umieścić oprawę podłużną lub kilka mniejszych w ciągu. Światło powinno padać na cały stół, ale zarazem nie może oślepiać siedzących przy nim osób – trzeba to wziąć pod uwagę, ustalając wysokość, na jakiej znajdzie się lampa. Ciekawym rozwiązaniem będzie instalacja tzw. ściemniacza, który pozwoli regulować natężenie światła w zależności od potrzeb (np. uroczysty obiad rodzinny vs. romantyczna kolacja we dwoje).

Dodatkowe źródła światła

Potrzeby i indywidualne preferencje warunkować mogą także zastosowanie opraw dodatkowych. Ich zadaniem może być choćby eliminacja zacienionych miejsc, lepsze wyeksponowanie mebli kuchennych (np. oświetlenie nadszafkowe czy cokołowe) albo po prostu ozdoba wnętrza. Efektowne, a zarazem niezwykle praktyczne będzie też oświetlenie zamontowane we wnętrzach szuflad, szafek i witryn.

Elementy oświetlenia kuchni
5 (100%) 2 vote[s]