Kawę można dostać w dosłownie każdym punkcie gastronomicznym: w barze szybkiej obsługi, lodziarni, na stacji benzynowej, a nawet w food truckach. Dlatego ekspresy do kawy dla gastronomii to szeroka i urozmaicona gama produktów. Przyjrzyjmy się im z bliska. Czym charakteryzują się ekspresy do kawy dla gastronomii? Jakie są rozwiązania w tym zakresie?

Idealny ekspres do kawy dla gastronomii

Ekspres do kawy dla komercyjnej gastronomii musi łączyć w sobie cechy korzystne zarówno z punktu widzenia obsługi, jak i gości lokalu. Ta pierwsza oczekuje szybkości, prostej i intuicyjnej obsługi, wysokiej wydajności i nieobciążającej konserwacji oraz rzadkiego serwisowania. Ci drudzy chcą szybko dostać kawę znacznie lepszą niż ta domowa.

Producenci ekspresów do kawy mają w swojej ofercie urządzenia stworzone w każdym calu z myślą o profesjonalnej gastronomii. O to, czym się charakteryzuje taki sprzęt, zapytaliśmy Caffe Team:

Jedną z najważniejszych cech ekspresu dla gastronomii jest jego wydajność. Jest ona znacznie wyższa niż w ekspresach przeznaczonych do biura czy domu. Podaje się ją w liczbie kaw na dzień. Profesjonalne ekspresy wyróżniają się też prostym, ale eleganckim wykonaniem. Dominują ekspresy wykonanie niemal w całości z metalu, np. stali nierdzewnej. Materiały są trwałe i – co ważne dla załogi lokalu – łatwo idealnie je doczyścić. Dzięki temu ekspres robi wrażenie samym swoim wyglądem, a obsługa traci mniej czasu na utrzymanie porządku.

Ekspres do kawy dla gastronomii powinien dawać kawę, która smakuje jak nigdzie indziej! Aby z każdej kawowej drobiny wydobyć pełnię smaku, potrzebne są m.in. ściśle kontrolowana temperatura wody i znaczne ciśnienie.

Przykłady ekspresów do kawy dla gastronomii

Wśród ekspresów do kawy dla gastronomii znaleźć można zarówno tanie i proste rozwiązania, jak i modele klasy premium, które przyniosą restauracji zadowolenie klientów i renomę miejsca z najlepszą kawą. Do producentów, którzy oferują profesjonalne ekspresy do kawy, zaliczają się m.in.: La Cimbali, Rocket, Casadio, Sanremo, Saeco oraz Gaggia.

Przykładem ekspresu dla mniejszego biznesu gastronomicznego jest Dafne SX. Jego wydajność to 30 kaw dziennie. To kompaktowy model na jedną filiżankę. Obudowa ze stali nierdzewnej skrywa manometr, technologię automatycznego spieniania i podgrzewania mleka, bojler z elektronicznym sterowaniem poziomem wody oraz zmiękczacz wody.

Jednym z najbardziej zaawansowanych rozwiązań jest ROCKET Giotto Evoluzione V2. Wydajność przekraczająca 90 kaw dziennie jest odpowiednia w dużych i cieszących się popularnością lokalach. Ekspres wyposażono w pompę rotacyjną z bezpośrednim przyłączem wody i grupę zaparzającą z funkcją preinfuzji. Zastosowano wysokiej jakości materiały, m.in. czystą miedź pokrytą warstwą niklu, bezołowiowy mosiądz, stal nierdzewną. Rezultat? Wysoka stabilność temperaturowa, idealna kremowość kawy, bogactwo aromatu i powtarzalny smak w każdej filiżance.

Ekspresy do kawy dla gastronomii. Przegląd dostępnych rozwiązań
5 (100%) 1 vote[s]