Wśród ogrodników często słyszy się głosy, że uniwersalna ziemia ogrodowa nie jest odpowiednim podłożem dla poszczególnych gatunków roślin, w myśl powiedzenia „jeśli coś jest do wszystkiego, jest do niczego”. Nie jest to jednak do końca prawdziwe stwierdzenie – tego typu ziemia ogrodowa może spisać się świetnie w ogrodzie. W dodatku przy dużej rozpiętości gatunków o różnych wymaganiach konieczne byłoby przechowywanie pozostałej, niewykorzystanej ziemi, a znów w małych mieszkaniach brakuje na to miejsca. Istnieją jednak sposoby na umiejętne wykorzystanie ziemi uniwersalnej tak, by mogły na niej rosnąć najrozmaitsze kwiaty czy warzywa. Przy odrobinie inwencji można stworzyć z niej odpowiednią glebę pod każdą uprawę.

Jakie parametry i skład ma uniwersalna ziemia ogrodowa?

Aby wiedzieć, co dodać do zakupionej ziemi uniwersalnej, należy najpierw zapoznać się z jej podstawową charakterystyką. Ziemia ogrodowa to produkt, który cechują:

  • pH lekko kwaśne – w przedziale od 5 do 7
  • zasolenie wynoszące od 1 do 3 g/l
  • postać stała sypka
  • drobna frakcja

Przykładowo, uniwersalna ziemia ogrodowa marki Ziemovit składa się z:

  • torfu wysokiego
  • torfu niskiego
  • kory sosnowej kompostowanej
  • kredy
  • nawozu wieloskładnikowego (w tym makroelementy N, P, K oraz mikroelementy Mg, S, B, Fe, Mn, Zn)

Produkt zawiera również mikroorganizmy glebowe, które korzystnie wpływają na kondycję podłoża i rosnących na nim roślin. Dzięki zawartości torfu wysokiego ziemia ogrodowa ma wysoką pojemność powietrzną, a także wodną. Dodatek kory sosnowej zapewnia odpowiednią ochronę termiczną.

Jak modyfikować ziemię ogrodową?

Uniwersalna ziemia ogrodowa to świetna baza, której możemy z powodzeniem użyć do stworzenia różnych rodzajów podłoża. Bardzo istotny parametr, jakim jest odczyn gleby, zmodyfikujemy, dodając do niej wapna lub torfu. Wapnowanie zneutralizuje glebę, natomiast dodatek torfu uczyni ją kwaśniejszą. Wybór dodawanego składnika zależy od wymogów danego gatunku roślin, np. większość warzyw da najlepsze plony, rosnąc na glebie o odczynie 6,0-7,0 pH. Wartość ta mieści się w podanym wyżej przedziale, jednak kwasowość ziemi uniwersalnej może się nieznacznie różnić w zależności od producenta. Pod uprawę warzyw warto byłoby zatem dodać do niej wapna.

Dostarczana przez Ziemovit uniwersalna ziemia ogrodowa posiada pH od 5,5 do 6,5. Dla większości roślin doniczkowych taki odczyn jest odpowiedni, zdarzają się jednak wyjątki. Należą do nich m.in. storczyki, azalie, paprocie czy wrzosy, które preferują glebę kwaśną. Dla uzyskania najlepszych efektów wskazane byłoby dodanie do niej torfu. Generalnie ziemia ogrodowa dobrze się sprawdza do zastosowania w kwiatach doniczkowych, na balkonach oraz rabatach. Można używać jej do sadzenia roślin ozdobnych, warzyw w gruncie i pod osłonami oraz do zakładania trawników.

Ziemia ogrodowa – optymalne rozwiązanie w dobrej cenie

Podsumowując, uniwersalna ziemia ogrodowa to produkt odpowiedni do zastosowania w większości przypadków w naszych przydomowych ogródkach, na grządkach oraz balkonach. Jest to propozycja o wiele bardziej ekonomiczna niż zakup gleby specjalistycznej, a zapewniająca odpowiednie wartości odżywcze i warunki wegetacji uprawianych roślin.

Ziemia ogrodowa – czy warto ją stosować?
5 (100%) 1 vote