Artykuł sponsorowany

Zalety nawozów naturalnych

Zalety nawozów naturalnych
Wiele osób sądzi, że stosowanie sztucznych nawozów przynosi lepsze efekty niż stosowanie nawozów naturalnych – zapewnia szybszy wzrost roślin, chroni je przed atakiem insektów, grzybów czy chwastów. Czy rzeczywiście tak jest? A może nawozy naturalne, wyprodukowane z materii organicznej, w całościowym rozrachunku mają więcej zalet niż nawozy sztuczne? Naturalne nawozy produkowane są zarówno z materii roślinnej, jak i zwierzęcej. Wraz z naturalnym obumieraniem szczątków organicznych, zawarte w nich pierwiastki przedostają się do gleby. Przekształcają się w próchnicę. Dzięki temu dochodzi do naturalnego obiegu pierwiastków w przyrodzie, bo składniki odżywcze zawarte w próchnicy, czyli późniejszym nawozie, są pobierane przez nawożone nimi rośliny.

Nawozy naturalne kontra nawozy sztuczne

Składniki pokarmowe zawarte w naturalnych nawozach uwalniają się powoli, dzięki czemu toksyczne związki nie kumulują się w  tych częściach roślin, które później trafiają na nasze stoły, czyli warzywach, owocach, ziołach –mówi specjalista z firmy   Agromarket  zajmującej się kompleksową obsługą rolnictwa.
Nie istnieje też ryzyko ich przedawkowania zwanego „przenawożeniem”, co ma negatywny wpływ na uprawy. Ponadto sztuczne nawozy rolnicze na dłuższą metę powodują wyjaławianie gleby. Jeśli nie ma w niej naturalnej próchnicy, znikają też żyjące w niej mikroorganizmy, ważne dla sprawnego funkcjonowania całego ekosystemu. Ziemia trudniej zatrzymuje wodę, gorzej oddycha.

Bezpośredni wpływ rodzaju nawozu na wzrost roślin

Rośliny wyhodowane na nawozach mineralnych (sztucznych) rzeczywiście rosną szybciej, ale są znacznie słabsze. Ich ściany komórkowe są cieńsze, gorzej radzą sobie ze szkodnikami, bakteriami, grzybami. Rośliny nawożone w sposób naturalny rosną równomiernie, są silniejsze dzięki prawidłowo ukształtowanym błonom komórkowym. Są bardziej odporne na patogeny. Spożywanie takich produktów jest zdecydowanie korzystniejsze dla zdrowia człowieka.

Produkcja nawozów organicznych

Najłatwiejszą formą wyprodukowania własnego nawozu jest założenie kompostownika. Wszelkie resztki organiczne z domu i ogrodu, z wyjątkiem mięsa i kości, układamy w kompostowniku warstwami i przesypujemy  ziemią. Raz na jakiś czas podlewamy zwartość wodą, dwa razy w roku trzeba kompostownik przemieszać. Drugi najpopularniejszy nawóz organiczny to obornik, produkowany ze zwierzęcych odchodów, bardzo bogaty we wszelkie mikroelementy. Często stosowana jest także gnojówka powstająca z roślin poddanych procesowi fermentacji i popiół produkowany ze spalania drewna naturalnego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.