Wędzenie to od dawna bardzo popularna i tradycyjna metoda konserwacji żywności za pomocą dymu. Jeśli uwielbiasz smak i aromat wędzonych mięs, ryb czy serów, to warto zastanowić się nad umieszczeniem w swoim ogrodzie profesjonalnego sprzętu. Amatorskie wędzenie w domu z pewnością sprawi wiele przyjemności, a co najważniejsze zadowoli Twoje kubki smakowe.

Wędzarnia ogrodowa – najlepsza opcja dla Ciebie

Wędzarnie ogrodowe to konstrukcje, które, jak sama nazwa wskazuje, umieszcza się w ogrodzie. Są to sprzęty o różnych rozmiarach i wykonane z różnych materiałów, dzięki czemu możemy wybrać coś dostosowanego do naszych indywidualnych potrzeb. Najczęściej wykonane są jednak z grubej blachy stalowej zabezpieczonej proszkowo przed wysoką temperatura lub stali nierdzewnej. Większość z nich wyposażona jest w specjalne uchwyty ułatwiające przenoszenie. Jako paliwa w wędzarniach stosuje się zrębki wędzarnicze – naturalne materiały z różnych gatunków drzew. Szukając odpowiedniej wędzarni, warto zapoznać się z ofertą sklepu grillomaniak.pl. Zapytani przez nas eksperci zapewniają, że ich produkty są wykonane z trwałych materiałów, odpornych na warunki atmosferyczne. Dzięki temu Klienci mają gwarancję, że zakupiony sprzęt będzie służył im bardzo długo oraz zapewni dobrą jakość wędzonej żywności.

Zalety wędzarni w ogrodzie

  • walor estetyczny w Twoim ogrodzie
  • stabilna konstrukcja
  • używanie sprzętu nawet przez kilka lat
  • wyposażenie, które zapewnia dobrą jakość wędzonej żywności
  • mięsa, ryby, czy sery zyskują niepowtarzalny smak i aromat
  • produkty wędzone są odporne na psucie, można je długo przechowywać

Jak wędzić? – metody

Wędzenie można podzielić na trzy metody:

  • wędzenie zimne – od odbywa się w temperaturze 16-22 stopni C, trwa od kilku godzin do nawet dwóch tygodni
  • wędzenie ciepłe odbywa się w temperaturze od 22 do 45 stopni C, czas wędzenia wynosi od czterech godzin do dwóch dni
  • wędzenie gorące, czyli najkrótsza metoda wędzenia, od 40 do 90 stopni C

Rodzaj drewna a smak wędzonej żywności

To, jakiego drewna użyjemy do wędzenia ma wpływ na kolor i smak wędzonych produktów. Jabłoń i wiśnia dają łagodny dym, a wędzonki uzyskują wówczas brązową barwę. Jabłoń nadaje słodki i owocowy posmak, wiśnia natomiast lekko gorzki. Te rodzaje drewna, a także drewno gruszy świetnie sprawdzają się przy wędzeniu drobiu. Popularna olcha natomiast nadaje się do wędzenia wszystkich rodzajów mięs i ryb. Wołowinę najlepiej wędzić z użyciem drewna klonu lud dębu. Klon nadaje wędzonkom słodki smak i złocistożółtą barwę, a dąb – brązową. Do wędzenia dziczyzny poleca się jesion, nadaje on ostry smak mięsu. Z kolei do przyrządzania wieprzowiny warto sięgnąć po buk i akację; nadają one mięsom jasny kolor. Warto również dodać, że zawsze powinniśmy wędzić żywność drewnem suchym.

wedzarnia-ogrodowa

Wędzarnia w ogrodzie – wybór należy do Ciebie!

Jeśli masz ogród, odrobinę chęci i apetyt na pyszne wędzone jedzenie, to wędzarnia w ogrodzie jest dobrym wyborem dla Ciebie! Warto zainwestować w solidny sprzęt, który zapewni dobrą jakość przygotowywanym produktom. W ofercie firmy grillomaniak.pl można znaleźć interesujące sprzęty i akcesoria do grillowania, w tym także wędzarnie ogrodowe.

Wędzarnie ogrodowe – ulubione smaki i zapachy w Twoim ogrodzie
5 (100%) 5 votes