Uprawa agawy
Agawy stanowią atrakcyjną dekorację w parkach, uzdrowiskach i na tarasach. Agawy nie są tylko roślinami ozdobnymi, ale też użytkowymi. Z ich liści otrzymuje się włókno tekstylno o nazwie sizal, a z przefermentowanego soku tequillę, czyli wodkę meksykańską. Agawy w mieszkaniu żyją wiele lat.
W naszym kraju od dawna uprawiane są agawy amerykańskie. Inne popularne odmiany to:
- agawa arizońska (Agave arizonica)
- agawa ciemnozielona (Agave atrovirens)
- agawa chisonska (Agave glomeruliflora )
- agawa henekwen (Agave fourcroydes)
- agawa kantalowa (Agave cantala.)
- agawa parryi (Agave parryi.)
- agawa sizalowa (Agave sisalana)
Najlepsze stanowisko dla agawy
Agawę stawiamy na parapecie okna zachodniego lub południowego. Wymaga też miejsca przewiewnego. Latem bardzo dobrze czuje się na balkonie lub tarasie.
Kilka słów o podlewaniu
Wiosną i latem podlewamy umiarkowanie, zawsze dopiero po przeschnięciu podłoża. Nie dopuszczamy, aby roślina stała w wodzie. Zimą, gdy roślina znajduje się w chłodnym miejscu, podlewamy bardzo rzadko.
Czy agawę należy zraszać?
Agawa bardzo dobrze znosi suche powietrze, dlatego nie trzeba jej zraszać. Liście z kurzu czyścimy za pomocą miękkiej i wilgotnej szmatki.
Nawożenie agawy
W okresie od maja do września, raz na 2-3 tygodnie roślinę podlewamy mieszanką nawozów do kaktusów.
Najlepsze podłoże
Dla agawy najlepsza jest mieszanka ziemi ogrodniczej z dodatkiem piasku.
Jak rozmnażać agawę?
Roślinę doniczkową rozmnażamy z bocznych odrostów lub nasion.
Choroby i szkodniki
Roślinę tę często atakują szkodniki.
Uwaga
Sok agawy może wywoływać uczulenia skóry. Wszelkie zabiegi pielęgnacyjne wykonujemy bardzo ostrożnie z uwagi na kolczaste brzegi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana