Uprawiane obecnie w mieszkaniach psianki ozdobne uważa się za rośliny jednego sezonu i po zakończeniu owocowania wyrzucamy je.

Wytrwali miłośnicy roślin mogą jednak spróbować je przezimować, by w następnym sezonie wegetacyjnym ponownie zakwitły i zaowocowały. Najczęściej uprawiane w mieszkaniach gatunki to psianka pieprzowa i psianka koralowa. Są to rośliny o rozłożystym, krzaczastym pokroju i zawsze zielonych liściach. Liście po roztarciu wydzielają charakterystyczny aromat. Ich główną ozdobą są żółte i pomarańczowe lub czerwone owoce. Całe rośliny łącznie z owocami są trujące. Psianka osiąga wysokość 25 – 60 cm, roślina rośnie wolno. Kwiaty ukazują się w maju – czerwcu, po czym zawiązują się owoce.

Stanowisko uprawy

Psianka lubi słońce. Wiosną i latem najlepiej rośnie w temperaturze pokojowej. Jeżeli kupimy psiankę z owocami, najlepiej zapewnić jej temperaturę 8 – 10 °C, wtedy owoce pozostaną przez długi czas na roślinie. Latem możemy ją wystawić w ciepłe, osłonięte miejsce na balkonie.

Podlewanie

Wiosną i latem podlewamy obficie gdyż przesuszenie podłoża prowadzi do opadania kwiatów.

Zraszanie

Roślina nie ma specjalnych wymagań co do wilgotności powietrza, jednak można ją zraszać.

Podłoże

Najlepsze podłoże dla tej rośliny to uniwersalna mieszanka ziemi ogrodniczej.

Nawożenie

Psianka wiosną i latem wymaga intensywnego nawożenia. Zasilamy ją raz w tygodniu mieszanką nawozów mineralnych.

Przesadzanie

Psianka jako roślina sezonowa nie wymaga przesadzania.

Rozmnażanie

Roślinę tą rozmnażamy z nasion lub sadzonek pędowych. od wysiewu do uzyskania owocującej psianki mija 7 – 8 tygodni, dlatego lepiej kupić już gotową roślinę.

Choroby i szkodniki

Czasem na roślinie występują mszyce lub mączliki.

Uwagi

Jeżeli mamy w domu małe dzieci, uprawę tej rośliny należy przemyśleć ze względu na apetycznie wyglądające trujące owoce.

Psianka, roślina doniczkowa
Oceń post