Rośliny motylkowe, nazywane też motylkowatymi albo bobowatymi, stanową blisko 10% wszystkich gatunków roślin dwuliściennych. Dla rolnika to nieoceniony zasób. Poszczególne gatunki są cennymi źródłami składników odżywczych dla ludzi, naturalną i bezpieczną paszą dla zwierząt, a także nawozem, który zaopatrzy glebę w azot i ograniczy sztuczne nawożenie.

Charakterystyka i zastosowania roślin motylkowych

Rośliny motylkowe to szeroka i różnorodna grupa. Znajdują się w niej m.in.: koniczyna, soczewica, łubin, fasola, kozieradka, soja, lukrecja, robinia czy złotokap – to zaledwie kilka przykładów z bardzo długiej listy. Rośliny motylkowe pojawiają się więc na naszych talerzach, zdobią ogrody i parki, są źródłem cennych surowców farmaceutycznych i kosmetycznych, a nawet drewna. Podaje się je zwierzętom lub przetwarza na nawóz. Nie sposób je przecenić!

Cechą charakterystyczną roślin motylkowych jest symbioza z bakteriami brodawkowymi – mówi specjalista z AgroNas. – To współpraca dająca obopólne korzyści. Dzięki bakteriom rośliny są zdolne pobierać więcej azotu, bo bakterie potrafią wiązać azotu z atmosfery. W zamian otrzymują pożywienie (cukry) oraz miejsce, w którym mogą się swobodnie namnażać. Wygrywają wszyscy, a zwłaszcza rolnik, bo rezultatami tej symbiozy są: lepszy wzrost upraw, wyższy plon, a także naturalny nawóz o wysokiej zawartości azotu, który uwalnia się z obumierających roślin motylkowych.

W związku z tak szerokimi zastosowaniami oraz wymiernymi korzyściami dla właścicieli upraw nie dziwi fakt, że rolnicy chcą obsiewać swoje pola tymi gatunkami. Żeby efekty były jeszcze lepsze, warto sięgać po wysokiej jakości nasiona.

Nasiona roślin motylkowych

Rośliny z grupy motylkowych dzieli się na drobnonasienne i grubonasienne. Do tych pierwszych zaliczają się m.in.: koniczyna, lucerna, seradela, komornica. Do drugich: groch, łubin, wyka, fasola, soja i wiele innych.

Nasiona roślin motylkowych drobnonasiennych służą głównie do produkcji zielonki, czyli paszy dla zwierząt. Rośliny mogą być podawane bezpośrednio po ścięciu, a także suszone lub zakiszane. Po wysuszeniu lub ukiszeniu są łatwe w przechowywaniu i mogą być podstawą skarmiania w miesiącach zimowych. Nasiona roślin motylkowych sprawdzają się także w mieszankach poplonowych lub międzyplonowych. Uzupełniają glebę o próchnicę oraz azot i nie dopuszczają do jej wyjałowienia.

Nasiona roślin motylkowych grubonasiennych są nie tylko materiałem siewnym, ale też celem uprawy. Ziarna grochu, fasoli czy soi to cenne źródło białka, podstawa wielu dań, a także surowiec spożywczy, z którego powstają m.in. mąki. Nasion motylkowych nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie!

Podsumowując: nasiona roślin motylkowych to cenny zasób dla rolnika. Wyrastają z nich bowiem rośliny, które można spożytkować w całości z korzyścią dla innych upraw i stosować zarówno jako pokarm dla ludzi, jak i paszę dla zwierząt, a ponadto są źródłem składników o zastosowaniach medycznych i kosmetycznych.

Nasiona motylkowe. Charakterystyka
5 (100%) 1 vote[s]