Kawę uprawia się w doniczkach, głównie ze względu na urodę całej rośliny – liści i kolorowych owoców. W mieszkaniu również możemy doczekać się zbioru nasion. Krzewem kawy możemy cieszyć się kilka lat, im starsza roślina, tym owocowanie jest obfitsze. Krzew kawy w mieszkaniu może dorastać do dwóch metrów wysokości. Pierwsze kwiaty pojawiają się w trzecim – czwartym roku uprawy, a później regularnie co roku.

Stanowisko uprawy

Roślina ta lubi przestrzeń i dużo świeżego powietrza. Latem możemy wystawić ją na balkon w miejsce zacienione i osłonięte od wiatru. Kawa może rosnąć przez cały rok w temperaturze pokojowej. Większą już roślinę możemy postawić w głębi jasnego pokoju.

Podlewanie

Kawę w okresie wzrostu, wiosną i latem podlewamy obficie. W okresie zimowego spoczynku podlewamy oszczędnie, ale nie dopuszczamy do przeschnięcia bryły korzeniowej. Po każdym podlaniu należy sprawdzić, czy roślina nie stoi w wodzie.

Zraszanie

Wiosną i latem kawa wymaga wysokiej wilgotności powietrza. W tym czasie powinniśmy ją często spryskiwać miękką, letnią wodą. Gdy powietrze jest zbyt suche, wówczas liście się zwijają, a ich brzegi brązowieją.

Podłoże

Kawa potrzebuje ziemi o niskim pH, czyli o odczynie kwaśnym. Najlepsze podłoże to mieszanka ziemi do różaneczników.

Nawożenie

Od kwietnia do sierpnia, raz na tydzień podlewamy mieszanką nawozową niezawierającą wapnia. Może to być mieszanka do różaneczników.

Przesadzanie

Małą roślinę przesadzamy co roku wczesną wiosną. Starsza roślina nie wymaga tak częstego przesadzania. Na dnie doniczki konieczny jest drenaż.

Rozmnażanie

Kawę rozmnażamy ze świeżych nasion.

Choroby i szkodniki

Przy niskiej temperaturze powietrza roślinę atakują przędziorki, mączliki i wełnowce.

Uwaga

Nasiona powstałe w mieszkaniu z reguły nie są żywotne i nie nadają się do rozmnażania.

Oceń post