Hodowla winogrona
Winorośl jest rodzajem pnączy z rodziny winoroślowatych obejmuje około 60-70 gatunków. Hodowcy jednak wciąż poszerzają tą liczbę starając się tworzyć odmiany wciąż doskonalsze i smaczniejsze. Dowiedz się, jak prawidłowo hodować winogrono.
Przykładowe gatunki winorośli
Podajemy wybór odmian najpopularniejszych:
- winorośl japońska (Vitis coignetiae)
- winorośl lisia, w. labruska (Vitis labrusca)
- winorośl pachnąca, w. nadbrzeżna (Vitis riparia)
- winorośl właściwa, w. winna, latorośl winna) (Vitis vinifera L.)
- winorośl zimowa, w. truskawkowa (Vitis vulpina)
- winorośl letnia (Vitis aestivalis)
- winorośl popielata (Vitis cinerera)
- winorośl wapniolubna (Vitis berlandieri)
Jak dbać o winogrono?
Wprawieni hodowcy radzą, aby wokół korzeni winorośli trzy razy do roku w okolicach wiosny i jesieni rozłożyć 2-4 centymetrową warstwę kompostu. Dzięki temu gleba wokół rośliny będzie żyźniejsza. Naczelna zasadą jednak jest to, aby winoroślą miała dużo słońca. Wielu ogrodników uważa, że słonce znacząco wpływa na walory smakowe winogron, im więcej słońca tym winogrona smaczniejsze i słodsze.
Niezbyt często jednak systematycznie należy winorośl podlewać, zwłaszcza w okresie suchego lata, gdy lato jest deszczowe, możemy podlewać winorośle na prawdę rzadko.
Na działanie jakich szkodników i chorób narażona jest winorośl?
Najbardziej niebezpieczne dla winorośli mogą okazać się mączniki. Jeśli zauważymy ich występowanie, powinniśmy użyć chemicznych oprysków np. Siarkolu. Nierzado zdarza się też, że winorośl narażona jest na szarą pleśń.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana