Konwalia jest kwiatem ozdobnym z rodziny konwaliowatych z rodziny szparagowców wg systemu Reveala. Roślina charakteryzuje się jednym liściem i kielichami w kształcie. Konwalia zaliczana jest zarówno do roślin o właściwościach leczniczych, jak i do roślin o walorach ozdobnych.

Konwalia majowa

Konwalia majowa jest popularną rośliną występującą w Polsce zarówno w stanie naturalnym jak i w wersji uprawnej. W lasach liściastych i mieszanych konwalie rosną w dużych koloniach, od 1957 r. objęte są ochroną. Uprawna odmiana konwalia hodowana jest hodowana na rabatach.

Zastosowanie konwalii

Konwalia ma bardzo bogate zastosowanie. Kwiaty tej rośliny wykorzystuje się m.in. do wytwarzania perfum. Konwalia ma bowiem bardzo intensywny zapach.

Białe kwiaty konwalii mogą być toksyczne, jednak wykorzystuje się je również do celów spożywczych m.in. do procesu fermentacji wina oraz do produkcji rodzynek. Nie należy jednak spożywać konwalii, bo mogą one być trujące, zwłaszcza dla dzieci.

Jak rozmnożyć konwalię?

W naturalnym stanie konwalia rozmnaża się za pomocą kłączy. Daje to możliwość hodowcom na ulepszanie tych kwiatów. Możemy oczywiście rozsiewać je tez z przygotowanych nasion. W warunkach dzikich omawiane rośliny rozsiewane są również dzięki ptakom i mniejszym zwierzakom, które nieświadome przenoszą nasiona dalej.

Uprawa konwalii majowej

Konwalie nie są roślinami, którym zagraża wiele chorób bądź szkodników. Są wyjątkowo odporne. Jeśli już jednak coś stanowi dla nich zagrożenie, to m.in. pleśń szara piwoniowa Botrytis paeoniae (też B. cinerea) i zgorzelowa plamistość konwalii Gloeosporium convallariae. Pleśń objawia się występowaniem żółtawych plam z szarym nalotem, plamistość zaś żółto czerwonymi plamami na wierzchniej stronie liści.

Oceń post