Czym pomalować grilla?
Grillowanie to nie tylko czas spędzony na przygotowywaniu potraw, aby nasze urządzenie służyło nam przez długi czas należy odpowiednio je konserwować. Sposób w jaki będziemy go zabezpieczać jest ściśle związany z materiałem z którego jest wykonany. Inaczej konserwuje się grille ogrodowe żeliwne, inaczej te z blachy lub aluminium.
Konserwacja żeliwnych grilli jest bardzo prosta. Wystarczy wyczyścić go z sadzy, popiołu i resztek żywności, a potem posmarować każdą żeliwną powierzchnię olejem jadalnym. Tak zabezpieczony ruszt należy umieścić nad żarem i poczekać aż nadmiar oleju ulegnie spaleniu. Takie urządzenia możemy znaleźć na Cookking.pl.
Malowanie grilla jest możliwe w przypadku urządzeń wykonanych z blachy stalowej. Nie sprawdzi się w przypadku grilli aluminiowych. Nie malujemy grilla w środku, ponieważ stosowane lakiery mogą nie być odporne na odpryskujący tłuszcz o wysokiej temperaturze.
Czym pomalować grilla ze stali?
Aby pomalować zewnętrzną powierzchnię grilla potrzebujemy lakieru, który będzie odporny na wysokie temperatury. W specjalistycznych sklepach można znaleźć farby, których odporność na temperaturę sięga 650 stopni. Mówimy tu o cieple suchym - wiążącym się z nagrzewaniem się blachy podczas grillowania.
Najlepszą formą będzie farba w sprayu, ponieważ rozpylając ją na powierzchni można nałożyć bardzo cienką warstwę. Dobrze jest nałożyć ich kilka zamiast jednej, grubej, która może popękać.
Przygotowanie podłoża do malowania
Pierwszym etapem malowania grilla ogrodowego wiszącego jest przygotowanie powierzchni, którą chcemy pokryć farbą. Od tego kroku zależy to jak długo warstwa zabezpieczająca utrzyma się na stali i jak będzie znosić wysokie temperatury.
Grilla najlepiej malować na otwartej przestrzeni, ponieważ opary farby mogą być trujące i nie powinny być wdychane. Wskazane jest także użycie maski na usta i nos oraz okularów zabezpieczających przed przedostaniem się farby i jej odprysków do oka.
Czyścimy swój grill ogrodowy z sadzy i popiołu. Drucianą szczotką usuwamy rdzę i poprzednią farbę. Malowana powierzchnia musi być odtłuszczona, dlatego usuwamy z niej wszelkie woski, smary i oleje. Jeżeli rdza wgryzła się głębiej lub osadu nie da się usunąć szczotką może być konieczne mechaniczne szlifowanie.
Części grilla, które nie mają zostać pomalowane należy zabezpieczyć taśmą maskującą. Farbę należy rozpylić z dala od łatwopalnych elementów takich jak butla z propanem będąca elementem urządzeń gazowych.
Farbę rozpylać z odległości 30 centymetrów zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Konserwacja będzie trwalsza jeśli nałożymy kilka cienkich warstw. Na opakowaniu producent powinien zawrzeć informację ile czasu powinno minąć pomiędzy kolejnymi warstwami.
Zostawiamy pomalowane elementy grilla do wyschnięcia. Gdy wszystko jest już suche możemy zdjąć taśmę maskującą i zamontować odczepione wcześniej części.
Wiele blaszanych grilli jest przewidzianych jako jednosezonowe rozwiązania, dlatego producenci nie przygotowują dedykowanych produktów przeznaczonych do ich konserwacji. Dlatego inwestując w grilla należy zwrócić uwagę na to, czy chcemy by przetrwał do następnego sezonu. Rozwiązania takie jak grille ogrodowe dostępne na stronie Cookking.pl przetrwają więcej niż jedno lato, a przy odpowiedniej konserwacji można z niego korzystać przez cały rok.
Nie ma możliwości, aby pomalować powierzchnie grilla mające styczność z ogniem lub żywnością, dlatego inwestując w takie urządzenie należy brać pod uwagę, że jeżeli pojawi się na nich rdza to nie będzie można już nic z nią zrobić. Dlatego pomiędzy przygotowywaniem posiłków należy czyścić grille i odpowiednio je konserwować.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana