Znana sentencja głosi: „Cokolwiek czynisz, patrz na cel!”. Sprawdza się ona również w planowaniu kuchni, gdyż już na etapie projektowania najważniejszym celem, jaki należy sobie wyznaczyć, jest stworzenie funkcjonalnej kuchni. Dopiero potem można pomyśleć o estetyce i drobnym wyposażeniu. Jak wygląda funkcjonalna kuchnia?

Funkcjonalna kuchnia – obszary

Na początku warto sobie uzmysłowić, że w każdej kuchni korzystamy z pięciu stref:

1. Strefa zapasów – należy do niej lodówka, zamrażarka, szafy, szuflady, czyli miejsca, gdzie przechowujemy produkty żywnościowe

2. Strefa przechowywania, do której należy zastawa stołowa

3. Strefa zmywania – miejsce na wszelkie rzeczy kojarzące nam się z porządkowaniem, tj. zlew, suszarka, zmywarka, kosz na śmieci oraz szafka na detergenty

4.  Strefa przygotowywania – to centralne miejsce (np. blat) oraz akcesoria służące do przygotowywania posiłków.

5. Strefa obróbki termicznej – jak nazwa wskazuje to wszelkie urządzenia, na których gotujemy, pieczemy, podgrzewamy (kuchnia, piekarnik, kuchenka mikrofalowa) oraz miejsce przechowywania naczyń do tego służących, jak:  garnki, formy, patelnie, pokrywy.

Układ kuchni

To, jaki wybierzemy układ umeblowania, w dużej mierze zdecyduje o jej ergonomii. Rozróżniamy kilka układów:

  • układ jednorzędowy – najlepiej sprawdza się w wąskich kuchniach, gdyż meble i urządzenia znajdują się na jednej ścianie. Decydując się na ten rodzaj ustawienia, należy pamiętać, aby zachować tzw. ciąg technologiczny, czyli kolejność ustawienia urządzeń: pierwsza lodówka, drugi zlew, trzeci piekarnik
  • układ dwurzędowy – meble ustawione są wzdłuż dwóch przeciwległych ścian. Zapewnia dobre połączenie w obrębie pomieszczenia
  • układ w kształcie litery L – idealny do szerokich pomieszczeń, umożliwia pracę jednocześnie dwóm osobom. Chcąc zachować ciąg technologiczny, a jednocześnie swobodę poruszania się, warto lodówkę i zlew ustawić na dłuższej ścianie, a piekarnik na krótszej
  • układ w kształcie litery U – możliwy tylko w dużych pomieszczeniach, często spotykany w kuchniach otwartych. Jest to jedno z najbardziej korzystnych ustawień, ponieważ dobrze zagospodarowuje niemal każde miejsce
  • układ w kształcie litery G –  na takie ustawienie można sobie pozwolić w przypadku dużych kuchni, najlepiej otwartych na salon.  Zazwyczaj występuje z trzema szafkami narożnymi
  • układ z wyspą – najczęściej spotykana w kuchniach zaprojektowanych na styl amerykański. Wyspa to zespół szafek przykrytych blatem, zajmująca centralne miejsce w kuchni. Dzięki wielu możliwościom zagospodarowania jej jest elementem, który łączy w sobie estetykę i użyteczność. Niestety taki układ zarezerwowany jest tylko dla dużych pomieszczeń
Oceń post