Artykuł sponsorowany

Wybór drewna kominkowego ma znaczenie

Wybór drewna kominkowego ma znaczenie
Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, wiele ludzi zaczyna gorączkowo martwić się tym, czy starczy im opału na przetrwanie całego sezonu grzewczego. Kupowanie w pośpiechu pierwszego lepszego drewna nie jest jednak najlepszym rozwiązaniem. Należy wiedzieć o tym, że świeżo ścięte drzewo ma wysoki procent wilgotności i wymaga dwuletniego sezonowania, gdyż w przeciwnym razie nie będzie się dobrze palić.

Jakie są najlepsze gatunki drewna do palenia w kominku i gdzie kupić drewno kominkowe (Poznań)?

Jeśli interesuje nas zakup drewna kominkowego, to można skontaktować się z nadleśnictwem i zapytać o to, kiedy odbędzie się najbliższa sprzedać drewna. Oczywiście nie brakuje też prywatnych sprzedawców, których ogłoszenia widnieją nawet w Internecie. Podczas wyboru drewna kominkowego należy stawiać na to liściaste. Godne polecenia jest drewno dębowe, brzozy i grabu oraz jesion i buk. Wartościowe są również drzewa owocowe typu jabłoń, grusza i śliwa. Zaleca się zakup zarówno mniej, jak i bardziej kalorycznego drewna. Wraz z nadejściem zimowych dni, warto palić olchą, wierzbą i osiką. Dzięki temu można liczyć dodatkowo na samooczyszczanie się szyby kominka z sadzy. Warto wiedzieć, że drewno z korą ma mniejszą wartość opałową, dlatego też lepiej będzie kupić drewno bez dużej ilości kory.

Ceny i przygotowanie drewna kominkowego

Jeśli chodzi o zakup drewna kominkowego, to z pewnością można zauważyć sporą rozpiętość cenową. W handlu drewnem używa się miary objętości, a jednostką jest metr przestrzenny, gdzie przyjmuje się, że na jeden metr przestrzenny przypada średnio 0,7 m³ (do około 500 kg). Jest ono dostępne w postaci szczap i okrąglaków. Niestety z wartością opałową bywa różnie, a wpływ na to ma chociażby gatunek drzewa i ułożenie drewna. Nie bez znaczenia jest także wilgotność, gdzie największy jej poziom ma drewno świeżo ścięte. Palenie takim drewnem wiąże się ze sporymi stratami energii, związanymi z odparowywaniem wody. Dodatkowo powstaje przy tym niemało sadzy. Świeżo ścięte drewno może mieć nawet 40% wilgoci, dlatego też wymaga ono odpowiedniego przygotowania. W celu zredukowania poziomu wilgotności do 20%, należy suszyć drewno przez okres około dwóch lat np. pod wiatą. Nie zaleca się niesezonowanego drewna na najbliższą zimę, gdyż nie będzie się wówczas dobrze paliło. W związku tym należy zawsze spytać sprzedawcę o to, kiedy kupowane drewno zostało ścięte. Wracając do ceny drewna kominkowego, to w przypadku już porąbanego ceny wahają się zwykle między 150-200 złotych za metr przestrzenny. Wszystko zależy od tego, jaki jest to gatunek drewna. Tańsze są całe okrąglaki, które można kupić już za około 100-120 złotych. Drewno kominkowe powinno być gęste, twarde i suche. Najlepiej sprawdzają się kawałki o długości od 20 do 30 cm, przeciętne na pół lub nawet mniejsze kawałki. Trzeba jednak pamiętać, że twarde drewno trudnej jest porąbać na mniejsze kawałki. W celu ułatwienia sobie zadania, najlepiej jest użyć do tego ostrej siekiery z długim członkiem. Zasada jest taka, że im suchsze jest drewno, tym jest ono twardsze i tym samy bardziej kaloryczne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.