Artykuł sponsorowany

Wina Francji – tradycja i jakość

Wina Francji – tradycja i jakość
Nawet laik wie, że wśród wszystkich win, te francuskie cieszą się największą renomą. Na takie postrzeganie produktu ma wpływ kilka czynników. Po pierwsze wielowiekowa tradycja – we Francji winorośl uprawia się niemal nieprzerwanie od antyku. Kulturę uprawy winorośli zaszczepili tam Hellenowie, kontynuowali i umacniali Rzymianie, potem mnisi i zakonnicy. Gospodarka wielu regionów Francji oparta jest w dużej mierze na produkcji wina i zatrudnia setki tysięcy lokalnych rodzin, zaś gleby – od wieków przystosowywane i kultywowane są tak, aby oddawać całe dobro uprawianym na nim winogronom. Zadziwia także dbałość o staranność na każdym etapie produkcji francuskich win. Kolejnym czynnikiem jest sprzyjająca produkcji wina różnorodność klimatów Francji. Teren tego trzeciego pod względem wielkości w Europie kraju można podzielić na dwie (w sumie – to nawet trzy) strefy klimatyczne: południe to oczywiście wpływ klimatu śródziemnomorskiego, zachód to klimat bardziej umiarkowany, oceaniczny lub przejściowy, północ i północny wschód to wpływ klimatu kontynentalnego. Niezależnie jednak od jego rodzaju, warunki pogodowe we Francji są na tyle przyjazne, że uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na terenie całego kraju, skutkując nieopisaną wprost różnorodnością smaków i rodzajów wina. Trzecim elementem zapewniającym francuskim winom niepowtarzalny smak jest mnogość szczepów. Francuscy winiarze uprawiają rozliczne szczepy winorośli, część z nich utożsamiana jest z konkretnymi regionami kraju. Wśród popularnych odmian spotykane są czerwone: carignan, cabernet franc, cabernet sauvignon, grenache, gamay, merlot, pinot noir czy syrah, wśród białych: chardonnay, chenin blanc, clairette, muscat, pinot gris, ugni blanc czy viognier. Producenci mają własne, pilnie strzeżone technologie fermentacji owoców i receptury win, które mogą powstawać z jednego tylko lub kilku szczepów, mogą też być wieloszczepowe i wreszcie, aby osiągnąć pożądane parametry, kupażowane z kilku gatunków wina.

Winnice południa Francji

Niemal każdy zna słynne i szlachetne wina francuskie z rejonu Bordeaux czy wyśmienite, dostojne trunki burgundzkie. Alternatywą dla nich są lżejsze, mniej zasadnicze i zobowiązujące, za to pełne smaków i aromatów wina południa Francji. Ze względu na to położenie, wyróżniamy trzy regiony, które produkują wspaniałe, acz niedrogie wina. Są to tereny położone w historycznych granicach krain Langwedocji, Prowansji oraz w Dolinie Rodanu. Langwedocja, zwana też Roussillon jest francuską częścią Katalonii. Ulokowana u wschodnich podnóży Pirenejów, rozciąga się nad Zatoka Lwią do delty Rodanu, korzystając z dobroci klimatu podzwrotnikowego. Region Languedoc – Roussillon wytwarza jedną trzecią całości wina produkowanego we Francji, obok Prowansji ma też jedną z najstarszych, sięgającą V w. p.n.e. tradycję uprawy winorośli. Do niedawna produkujący raczej słodkie, pochodzące z Banyuls, Maury i Rivesaltes wina. Obecnie w Langwedocji wytwarza się chętniej wina rześkie i wytrawne, powstające ze szczepów białych: grenache blanc, grenache gris i macabeu oraz czerwonych: carignan, cinsault, grenache noir, mourverde i shiraz. Najsłynniejsze apelacje to: Coteaux du Languedoc, Corbières, Faugères, Minervois i Saint-Chinian. Drugim regionem południa Francji, który słynie ze swego wybornego wina, to Prowansja. To tereny położone na wschód od Rodanu do podnóża Alp i granicy kraju. Równie bogate w tradycję uprawy winorośli miejsce, w Prowansji wino wytwarza się od ponad 2,5 tys. lat! Tradycja ta zawiera więc w sobie wpływy greckie, rzymskie, tradycyjne francuskie (galijskie i sabaudzkie), ale także katalońskie czy włoskie. Obecnie ponad połowa produkcji tego regionu to obfitujące w aromat tymianku, rozmarynu i lawendy wina różowe, a jedna trzecia – pikantne i pełne smaku czerwone. Słynne apelacje to: Côtes de Provence, Coteaux d'Aix-en-Provence, Les Baux-de-Provence, Coteaux Varois en Provence, Coteaux de Pierrevert, Bandol, Cassis, Bellet, Palette, pomniejsze zaś – Fréjus, La Londe, Pierrefeu i Montagne Sainte-Victoire. Langwedocję – Roussillon i Prowansję rozdziela Rodan, w biegu którego tradycja uprawy winorośli i produkcji wina również jest silna. Sam region Doliny Rodanu można podzielić na dwa różne obszary, charakteryzujące się odmiennym klimatem. Bardziej kontynentalna północ w praktyce produkuje głównie czerwone wino z jednej tylko odmiany winogron, syrah. Znaczący producenci dla regionu to apelacje: Côte-Rôtie, Condrieu, Château Grille, Cornas, Crozes Hermitage, szlachetne Hermitage, St-Joseph czy St-Péray. Południowy bieg rzeki znajduje się pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego, co zapewnia idealne wprost warunki uprawy winorośli, a zatem i szczepów można w tej części Doliny Rodanu znaleźć wiele odmian. Dlatego tamtejsze wina są kompozycjami smaków, wydobywającymi z poszczególnych odmian winorośli ich zalety. Znaczące apelacje: Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages (z dodaniem nazw poszczególnych wiosek), Côtes du Vivarais, Gigondas czy Lirac.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.