Wina Francji – tradycja i jakość
Winnice południa Francji
Niemal każdy zna słynne i szlachetne wina francuskie z rejonu Bordeaux czy wyśmienite, dostojne trunki burgundzkie. Alternatywą dla nich są lżejsze, mniej zasadnicze i zobowiązujące, za to pełne smaków i aromatów wina południa Francji. Ze względu na to położenie, wyróżniamy trzy regiony, które produkują wspaniałe, acz niedrogie wina. Są to tereny położone w historycznych granicach krain Langwedocji, Prowansji oraz w Dolinie Rodanu. Langwedocja, zwana też Roussillon jest francuską częścią Katalonii. Ulokowana u wschodnich podnóży Pirenejów, rozciąga się nad Zatoka Lwią do delty Rodanu, korzystając z dobroci klimatu podzwrotnikowego. Region Languedoc – Roussillon wytwarza jedną trzecią całości wina produkowanego we Francji, obok Prowansji ma też jedną z najstarszych, sięgającą V w. p.n.e. tradycję uprawy winorośli. Do niedawna produkujący raczej słodkie, pochodzące z Banyuls, Maury i Rivesaltes wina. Obecnie w Langwedocji wytwarza się chętniej wina rześkie i wytrawne, powstające ze szczepów białych: grenache blanc, grenache gris i macabeu oraz czerwonych: carignan, cinsault, grenache noir, mourverde i shiraz. Najsłynniejsze apelacje to: Coteaux du Languedoc, Corbières, Faugères, Minervois i Saint-Chinian. Drugim regionem południa Francji, który słynie ze swego wybornego wina, to Prowansja. To tereny położone na wschód od Rodanu do podnóża Alp i granicy kraju. Równie bogate w tradycję uprawy winorośli miejsce, w Prowansji wino wytwarza się od ponad 2,5 tys. lat! Tradycja ta zawiera więc w sobie wpływy greckie, rzymskie, tradycyjne francuskie (galijskie i sabaudzkie), ale także katalońskie czy włoskie. Obecnie ponad połowa produkcji tego regionu to obfitujące w aromat tymianku, rozmarynu i lawendy wina różowe, a jedna trzecia – pikantne i pełne smaku czerwone. Słynne apelacje to: Côtes de Provence, Coteaux d'Aix-en-Provence, Les Baux-de-Provence, Coteaux Varois en Provence, Coteaux de Pierrevert, Bandol, Cassis, Bellet, Palette, pomniejsze zaś – Fréjus, La Londe, Pierrefeu i Montagne Sainte-Victoire. Langwedocję – Roussillon i Prowansję rozdziela Rodan, w biegu którego tradycja uprawy winorośli i produkcji wina również jest silna. Sam region Doliny Rodanu można podzielić na dwa różne obszary, charakteryzujące się odmiennym klimatem. Bardziej kontynentalna północ w praktyce produkuje głównie czerwone wino z jednej tylko odmiany winogron, syrah. Znaczący producenci dla regionu to apelacje: Côte-Rôtie, Condrieu, Château Grille, Cornas, Crozes Hermitage, szlachetne Hermitage, St-Joseph czy St-Péray. Południowy bieg rzeki znajduje się pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego, co zapewnia idealne wprost warunki uprawy winorośli, a zatem i szczepów można w tej części Doliny Rodanu znaleźć wiele odmian. Dlatego tamtejsze wina są kompozycjami smaków, wydobywającymi z poszczególnych odmian winorośli ich zalety. Znaczące apelacje: Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages (z dodaniem nazw poszczególnych wiosek), Côtes du Vivarais, Gigondas czy Lirac.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana