W jaki sposób pielęgnować blaty kamienne
Zalety blatów kamiennych
Blaty kuchenne wykonane z kamienia to jedne z najpiękniejszych blatów, jakie można dostać na rynku. Są wyjątkowo eleganckie i bardzo odporne na wiele czynników, w tym na temperaturę, plamy i zarysowania. Jednak, aby jak najdłużej wyglądały pięknie, trzeba je pielęgnować w odpowiedni sposób.-Kamienne blaty najczęściej produkuje się z granitu lub marmuru, ponieważ te kamienie są nie tylko najbardziej efektowne, ale też najbardziej wytrzymałe. Warto jednak pamiętać że szczególnie blaty marmurowe wymagają uważnej eksploatacji i pielęgnacji. Przed podjęciem decyzji o wyborze rodzaju kamienia na blat należy się zastanowić na jakie zagrożenia będzie narażony i dobrać odpowiedni rodzaj zabezpieczenia i pielęgnacji.– radzi ekspert reprezentujący firmę GRANIMEX.
Jak pielęgnować blaty kamienne?
Aby nasz blat kuchenny z kamienia służył przez długie lata i cały czas wyglądał równie elegancko, warto stosować się do kilku zasad dotyczących jego pielęgnacji:- najważniejsza jest regularna impregnacja (raz w roku) – impregnacja zmniejsza chłonność blatu, dzięki czemu wszelkie zanieczyszczenia, takie jak np. rozlany tłuszcz, nie wnikają w powierzchnię blatu; ponadto, dzięki impregnacji blat jest łatwiejszy w czyszczeniu,
- do czyszczenia blatów marmurowych nie wolno używać środków zawierających kwasy – takie specyfiki mogą uszkodzić poler na powierzchni blatu, przez co kamień matowieje, a tym samym jest bardziej podatny na uszkodzenia i gorzej wygląda; kwasy najczęściej znaleźć można w środkach do usuwania osadu wapiennego, zamiast nich lepiej wybrać preparaty o odczynie 7-9 pH,
- unikać wybielaczy, takich jak mleczka i płyny z chlorem – mogą odbarwić blat, szczególnie szkodliwe są dla blatów marmurowych,
- zrezygnować z mycia blatów płynami do mycia szyb, środkami do czyszczenia armatury, preparatów do czyszczenia mebli oraz wszelkich specyfików, które mają w składzie oleje silnikowe,
- jak najszybciej usuwać wszelkie powstające plamy – rozlane wino, mocna, czarna herbata czy kawa nie zniszczy nawet blatu marmurowego, o ile szybko zostanie usunięta (po kilkunastu godzinach mogą pozostawić trwałe przebarwienia).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana