Kuchenny trójkąt roboczy. Czym jest i jak go zaplanować?
Kuchnia to pomieszczenie, z którego korzysta się na co dzień – mawia się nawet, że kuchnia to serce domu. Dlatego warto zadbać o jej maksymalną funkcjonalność i komfort użytkowania. Z tego powodu powstały różne teorie dotyczące tego, jak zaplanować kuchenną przestrzeń, by proces przygotowywania potraw był szybki i przyjemny. Podczas projektowania tego pomieszczenia kluczowe jest stosowanie się do zasady kuchennego trójkąta roboczego.
Co to jest kuchenny trójkąt roboczy?
Kuchenny trójkąt roboczy to najważniejsza część ciągu technologicznego w kuchni, czyli ergonomicznego układu stanowisk pracy wraz ze znajdującymi się przy nich sprzętami. Na trójkąt roboczy w kuchni składają się trzy elementy:
- lodówka,
- zlew,
- płyta grzewcza.
Powyższe elementy powinny być rozmieszczone na planie pomieszczenia w taki sposób, aby razem tworzyły trójkąt (stąd oczywiście wzięła się nazwa kuchennego trójkąta roboczego). Każda ze stacji roboczych powinna więc w projekcie kuchni na wymiar stanowić wierzchołek powstałej figury.
Warto zaznaczyć, że figura ta nie musi być trójkątem równobocznym ani prostokątnym. Na funkcjonalność pomieszczenia nie wpłynie nierówny stosunek długości boków czy różnice w wymiarach kątów trójkąta. Należy natomiast zwrócić uwagę na to, aby obwód powstałego trójkąta nie przekraczał 7 metrów, ponieważ łatwiej pracuje się w kuchni, gdy poszczególne stacje robocze znajdują się bliżej siebie.
Jak zaplanować kuchenny trójkąt roboczy?
Zasada kuchennego trójkąta roboczego wynika bezpośrednio z praktyki. Najpierw robi się zakupy, które wykłada się na blat lub stół, a następnie wkłada do lodówki. Gdy nadchodzi czas na przygotowanie posiłku, domownik sięga do lodówki, a następnie wybrane produkty rozkłada na blacie niedaleko zlewu, obmywa je, pozbywa się niepotrzebnych elementów (na przykład okrawa mięso, obiera warzywa itp.). Po wstępnym przygotowaniu składników przystępuje się do głównego etapu przyrządzania posiłku, czyli rozpoczyna się czynności przy płycie grzewczej czy piekarniku. Natomiast po odbytym posiłku pozostaje jeszcze posprzątać, czyli cofnąć się do stacji roboczej ze zlewem, a końcowo chowa się pozostałości do lodówki.
Jak widać, pomiędzy wierzchołkami trójkąta zachodzą relacje, które należy uwzględniać podczas planowania stacji roboczych w kuchni na wymiar. Najmniejszy wpływ na ergonomiczność trójkąta ma relacja płyty grzewczej z lodówką, natomiast zdecydowanie największy – zlewu z płytą grzewczą.
Warto zauważyć, że pomiędzy zlewem i płytą grzewczą powinien znajdować się największy pod względem rozmiarów blat roboczy, ponieważ to właśnie tam spędza się najwięcej czasu podczas przygotowywania posiłku. Należy także zwrócić uwagę na to, aby lodówka nie stała przy oknie ani obok płyty grzewczej, ponieważ zwiększy to amplitudę temperatury w jej pobliżu, a co za tym idzie – zużycie prądu.
Jak zaprojektować kuchnię pod trójkąt roboczy?
Oczywiście w sytuacji, gdy ma się do czynienia z gotową kuchnią, niewiele można zrobić w zakresie trójkąta roboczego, może poza przestawieniem lodówki. Dlatego ciąg technologiczny w kuchni należy planować na etapie projektowania pomieszczenia. Ekspert z firmy JM Mebel System z Krakowa tak wypowiada się w temacie:
Przy projektowaniu kuchni na wymiar ważne jest uwzględnienie możliwości metrażowych. W mniejszych pomieszczeniach powinno się postawić na dwurzędowe rozmieszczenie mebli kuchennych lub układ zabudowy w kształcie litery „L”. W tym pierwszym przypadku, dwurzędowym, zabudowa kuchenna z blatem roboczym znajduje się wzdłuż dwóch ścian równoległych względem siebie. Natomiast w układzie „L” zabudowa umiejscowiona jest prostopadle. Z kolei w większych pomieszczeniach warto zdecydować się na układ w kształcie litery „U”, a najlepiej dodatkowo zaprojektować wyspę kuchenną, która stanowczo zwiększy rozmiar powierzchni roboczej.
Zdecydowanie najmniej ergonomicznym rozwiązaniem jest zabudowa jednorzędowa, która nie pozwala na stworzenie kuchennego trójkąta roboczego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana