Kawa w kapsułkach. Czy warto ją pić?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów – obok wody i herbaty – spożywanych na całym świecie. Dla wielu osób filiżanka kawy to nie tylko szansa na delektowanie się wyjątkowym smakiem i aromatem, ale to też ważny rytuał, zastrzyk energii z rana oraz popołudniowa chwila relaksu. Mimo wielowiekowej tradycji spożywania tego szlachetnego napoju, branża kawowa nieustannie nas zaskakuje. Obecnie hitem stała się kawa w kapsułkach.
Czym charakteryzuje się kawa w kapsułkach?
Kawa w kapsułkach to specjalnie wyselekcjonowane mieszanki zmielonych ziaren, które zamknięte są w specjalnym, szczelnym opakowaniu zapobiegającym utracie smaku oraz aromatu. Do zaparzenia tego typu kawy potrzebny jest specjalny ekspres obsługujący określony typ kapsułek. Dzięki nieustannemu rozwojowi technologii w branży kawowej, obecnie dostępne są ekspresy, które pozwalają na przyrządzenie kawy z kapsułki za pomocą wciśnięcia zaledwie jednego przycisku. Wystarczy jedynie umieścić produkt w oznaczonym miejscu, a urządzenie samo dostosuje parametry, takie jak ilość czy temperaturę wody oraz czas zaparzania. Kapsułki to coraz popularniejsza alternatywa dla tradycyjnie przyrządzanej kawy. Na czym dokładnie polega fenomen tego rozwiązania? Do jego zalet należy:
- Wygoda – ekspresy na kapsułki zapewniają wysoki komfort użytkowania i pozwalają zaoszczędzić czas. Wystarczy tylko wybrać kapsułkę, włożyć ją do ekspresu i nacisnąć przycisk, by otrzymać filiżankę ulubionego napoju.
- Jakość – połączenie odpowiednio dobranej mieszanki ziaren z wysoką mocą nowoczesnego ekspresu sprawia, że napój przygotowywany na bazie kapsułek ma doskonały smak i aromat. Dzięki temu można delektować się ulubioną filiżanką kawy zarówno w kawiarni i w restauracji, jak też we własnym domu.
- Bogactwo możliwości – szeroki wachlarz dostępnych na rynku kapsułek pozwala na przygotowywanie swoich ulubionych napojów. Renomowani dostawcy kawy, jak np. wiodąca marka Julius Meinl, oferują nie tylko popularne kapsułki espresso, ale też kawę ristretto, lungo czy decaf, czyli bezkofeinową.
- Uniwersalne zastosowanie – dzięki wysokiej jakości i wygodnej obsłudze kapsułek, tego typu kawa z powodzeniem sprawdza się w restauracjach, kawiarniach, hotelach i innych obiektach z branży HoReCa. To również znakomite rozwiązanie do domu i biura.
Jak wybrać dobrą kawę w kapsułkach?
Sekret aromatycznej kawy z kapsułek polega na odpowiednio dobranej mieszance ziaren i właściwym ich zamknięciu, dlatego tak istotne znaczenie ma wybór dobrego produktu. Przede wszystkim warto wybierać marki, które dostarczają kawę z najlepszych plantacji i stawiają na profesjonalną produkcję. Istotne znaczenie ma też szczelne zamknięcie ziaren w kapsułce, dlatego warto dokładnie przyjrzeć się technikom stosowanym przez danego producenta. Opakowanie powinno być hermetyczne, by skutecznie zapobiegać utracie świeżości, smaku i aromatu. Odpowiednio dobrane kapsułki pozwolą na delektowanie się filiżanką ulubionego napoju o każdej porze dnia i nocy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana