Jakie wyróżniamy sposoby dezynfekcji wody?
Metody fizyczne
Do najpopularniejszych metod dezynfekcji wody zaliczamy gotowanie, naświetlanie promieniami ultrafioletowymi i zastosowanie ultradźwięków. Przebieg proces gotowania, jest oczywisty, a metoda ta nie jest stosowana w oczyszczaniu sieci wodociągowej, dlatego przejdziemy od razu do omówienia dezynfekcji za pomocą promieniowania UV. Jest to metoda dezynfekcji wody, która nie wpływa negatywnie na ludzki organizm i nie pozostawia w wodzie żadnych substancji chemicznych. Polega ona na poddaniu wody działaniu promieniowania ultrafioletowego krótkiego zakresu, za pomocą lamp bakteriobójczych – kwarcowych albo argonowych. Technika ta pozwala uzdatniać wodę pitną, ścieki, a także wodę procesową i serwisową. Jej zaletami są przede wszystkim wysoka skuteczność i wydajność. Minusem dość spore koszty związane z zainstalowaniem lamp bakteriobójczych oraz ich użytkowaniem. W sieci wodociągowej, dezynfekcję ultrafioletem uzupełnia się dodatkowo chlorowaniem (pozwala ona jednak zmniejszyć dawki chloru). Kolejną techniką są ultradźwięki. Stosowane są do niszczenia wirusów w wodzie. Ultradźwięki emituje się za pomocą specjalnych generatorów, które generują natężenie i częstotliwość dźwięków, zabójczą dla organizmów, z którymi walczymy.Metody chemiczne
Druga grupa metod uzdatniania wody działa poprzez dodanie do wody preparatów zabijających bakterie. Efektywność metod chemicznych zależy od rodzaju zastosowanej substancji, jej dawki, czasu działania na wodę, temperatury cieczy oraz rodzaju zanieczyszczeń. Najpopularniejszymi metodami dezynfekcji stosowanymi na dużą skalę jest chlorowanie i ozonowanie. Chlorowanie swoją popularność w dużej mierze zawdzięcza opłacalności tego sposobu. Polega ona na dodaniu do wody związków chloru. Niestety, jest to metoda pozostawiająca wiele do życzenia. Nie tylko zmienia smak i zapach wody, ale powoduje także wydzielanie szkodliwych dla ozonu produktów ubocznych.Jak radzi ekspert z firmy GLOBAL CONCEPTS : Jeśli chcemy pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i smaku wody z ujęć komunalnych możemy w tym celu zastosować filtry wypełnione węglem aktywnym, które skutecznie usuną chlor, jego związki z wody, a także zanieczyszczenia organiczne z wody. Dzięki zastosowaniu filtrów z węglem aktywnym, poprawia się też smak, znika przykry zapach i żółte zabarwienie pochodzące od rozpuszczonych związków organicznych.Mniej inwazyjną metodą jest ozonowanie, ponieważ nie ma skutków ubocznych, takich jak przy chlorowaniu. Niestety wadą ozonowania jest wysokie prawdopodobieństwo powtórnego ataku bakterii. Dlatego, często stosuje się obie te techniki w połączeniu. Ozon cieszy się także dużą popularnością w przemyśle spożywczymi i w basenach kąpielowych. Żadna metoda dezynfekcji wody nie jest idealna, dlatego w praktyce często stosuje się połączenie różnych technik. Bardzo skutecznym rozwiązaniem jest zastosowanie związków chemicznych w sieci wodociągowej i dodatkowe zabezpieczenie się przed wtórnym skażeniem stosując lampę na wejściu do sieci domowej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana