Artykuł sponsorowany

Jakie wyróżniamy sposoby dezynfekcji wody?

Jakie wyróżniamy sposoby dezynfekcji wody?
Dezynfekcja wody jest niezbędna dla zapewnienie odpowiedniej jakości wody nie tylko w gospodarstwach domowych, a także w farmacji, przemyśle czy basenach kąpielowych. Proces ten ma na celu usunięcie z wody pasożytów, grzybów i wirusów, tak aby spełniała wymagania bakteriologiczne. W jaki sposób dezynfekujemy wodę? Dezynfekcja wody, jest ostatnim etapem uzdatniania wody dla potrzeb ludności i przemysłu. Ma za zadanie zniszczyć bakterie i zapobiec ich powtórnemu rozwojowi w sieci wodociągowej. W procesie dezynfekcji stosuje się metody fizyczne oraz chemiczne. W artykule opisujemy najpopularniejsze z nich.

Metody fizyczne

Do najpopularniejszych metod dezynfekcji wody zaliczamy gotowanie, naświetlanie promieniami ultrafioletowymi i zastosowanie ultradźwięków. Przebieg proces gotowania, jest oczywisty, a metoda ta nie jest stosowana w oczyszczaniu sieci wodociągowej, dlatego przejdziemy od razu do omówienia dezynfekcji za pomocą promieniowania UV. Jest to metoda dezynfekcji wody, która nie wpływa negatywnie na ludzki organizm i nie pozostawia w wodzie żadnych substancji chemicznych. Polega ona na poddaniu wody działaniu promieniowania ultrafioletowego krótkiego zakresu, za pomocą lamp bakteriobójczych – kwarcowych albo argonowych. Technika ta pozwala uzdatniać wodę pitną, ścieki, a także wodę procesową i serwisową. Jej zaletami są przede wszystkim wysoka skuteczność i wydajność. Minusem dość spore koszty związane z zainstalowaniem lamp bakteriobójczych oraz ich użytkowaniem. W sieci wodociągowej, dezynfekcję ultrafioletem uzupełnia się dodatkowo chlorowaniem (pozwala ona jednak zmniejszyć dawki chloru). Kolejną techniką są ultradźwięki. Stosowane są do niszczenia wirusów w wodzie. Ultradźwięki emituje się za pomocą specjalnych generatorów, które generują natężenie i częstotliwość dźwięków, zabójczą dla organizmów, z którymi walczymy.

Metody chemiczne

Druga grupa metod uzdatniania wody działa poprzez dodanie do wody preparatów zabijających bakterie. Efektywność metod chemicznych zależy od rodzaju zastosowanej substancji, jej dawki, czasu działania na wodę, temperatury cieczy oraz rodzaju zanieczyszczeń. Najpopularniejszymi metodami dezynfekcji stosowanymi na dużą skalę jest chlorowanie i ozonowanie. Chlorowanie swoją popularność w dużej mierze zawdzięcza opłacalności tego sposobu. Polega ona na dodaniu do wody związków chloru. Niestety, jest to metoda pozostawiająca wiele do życzenia. Nie tylko zmienia smak i zapach wody, ale powoduje także wydzielanie szkodliwych dla ozonu produktów ubocznych.
Jak radzi ekspert z firmy GLOBAL CONCEPTS : Jeśli chcemy pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i smaku wody z ujęć komunalnych możemy w tym celu zastosować filtry wypełnione węglem aktywnym, które skutecznie usuną chlor, jego związki z wody, a także zanieczyszczenia organiczne z wody. Dzięki zastosowaniu filtrów z węglem aktywnym, poprawia się też smak, znika przykry zapach i żółte zabarwienie pochodzące od rozpuszczonych związków organicznych.
Mniej inwazyjną metodą jest ozonowanie, ponieważ nie ma skutków ubocznych, takich jak przy chlorowaniu. Niestety wadą ozonowania jest wysokie prawdopodobieństwo powtórnego ataku bakterii. Dlatego, często stosuje się obie te techniki w połączeniu. Ozon cieszy się także dużą popularnością w przemyśle spożywczymi i w basenach kąpielowych. Żadna metoda dezynfekcji wody nie jest idealna, dlatego w praktyce często stosuje się połączenie różnych technik. Bardzo skutecznym rozwiązaniem jest zastosowanie związków chemicznych w sieci wodociągowej i dodatkowe zabezpieczenie się przed wtórnym skażeniem stosując lampę na wejściu do sieci domowej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.