Jak poprawnie przygotować kawę mleczną?
Wbrew pozorom przygotowanie idealnej kawy mlecznej wymaga wiedzy i umiejętności. Wystarczy jednak pamiętać o kilku podstawowych elementach, by za każdym razem uzyskać idealny napój z mleczną pianką. Do tego w zaciszu własnego domu. Jak poprawnie przygotować kawę mleczną i o czym należy pamiętać? Postanowiliśmy spytać ekspertów, którzy o kawie wiedzą wszystko.
Idealnie zaparzone espresso – podstawa każdej mlecznej kawy
Espresso to podstawa. Bez niego nie powstanie idealnie mleczna kawa. Dlatego na początku skupimy się na przygotowaniu idealnej bazy, która następnie stanie się mleczną kawą z puszystą pianką.
Podstawą jest oczywiście kawa najwyższej jakości – mówi specjalista z firmy Julis Meinl, która nieprzerwanie od 1862 roku oferuje kawy premium. – Miłośnicy lekkich i mniej gorzkich kaw powinni wybrać kawę 100% arabica lub jedynie z niewielkim dodatkiem robusty. Dobrze jest ustawić młynek na najwyższy lub średni poziom mielenia. Ci, którym zależy na większej ilości kofeiny oraz mocniejszym i bardziej wyrazistym smaku powinni wybrać mieszankę z większą zawartością robusty. Wówczas ziarna należy zmielić na drobno.
Na 30 ml idealnego espresso należy przygotować około 7-8 g kawy. Poprawnie przygotowane espresso powinno posiadać piankę o orzechowym kolorze i jednolitej strukturze, bez bąbli powietrza. Zbyt niska lub zbyt ciemna piana mogą świadczyć o nieprawidłowej ekstrakcji kawy. Tak przygotowaną kawę można uzupełnić o mleko, tworząc idealne cappuccino, latte macchiato lub flat white – dodaje specjalista.
Przygotowanie mlecznej pianki. Poprawne spienianie mleka
Do przygotowania idealnej mlecznej pianki niezbędne będzie schłodzone mleko oraz metalowy dzbanek z szerszą wylewką. Zimny dzbanek należy napełnić do połowy świeżym, schłodzonym do temperatury 4°C mlekiem. Po uruchomieniu dyszy ekspresu i usunięciu skondensowanej pary należy włożyć ją do dzbanka tuż pod powierzchnią mleka. Jednostajny szum świadczy o tym, że dysza znajduje się we właściwej pozycji. Po podgrzaniu mleka do temperatury ok. 36°C dyszę należy zanurzyć głębiej, mieszając mleko kołowym ruchem. Gdy pianka osiągnie temperaturę ok. 65°C, jest gotowa – nie należy jednak przestawać wykonywać kolistych ruchów do czasu, aż rozpocznie się nalewanie mleka do filiżanki, kubka lub szklanki.
Cappuccino – idealne połączenie kawy i mleka
W przypadku cappuccino do zaparzonego espresso wlewamy powoli spienione mleko. Na początku z wysokości ok. 10 cm nad kawą, na samym jej środku. Po chwili dzbanek obniżamy tuż nad powierzchnię kawy i powoli wlewamy, aż pojawi się biały punkt. W tym momencie można spróbować utworzyć na powierzchni wybrany wzór, na przykład serca.
Warto pamiętać, że do przygotowania idealnego cappuccino potrzebna będzie również podgrzana filiżanka o grubszych ściankach – dzięki temu kawa tak szybko nie wystygnie. Do przygotowania idealnej kawy niezbędne będzie 25 ml espresso i 100 ml mleka, które po spienieniu będzie miało objętość 125 ml. Cappuccino charakteryzuje się wyrazistym smakiem espresso, które uzupełnione jest o delikatne mleko. Dlatego jest idealnym wyborem dla osób, które lubią czuć wyrazisty smak kawy wzbogaconej o smak mleka.
Caffe latte – kawa pół na pół z mlekiem
Latte przygotowuje się podobnie jak cappuccino, wykorzystując espresso oraz spienione mleko. Różnią je proporcje – w caffe latte znajdziemy tyle samo kawy, co mleka. Natomiast od latte macchiato różni je sposób wykonania. W tym przypadku kawa łączy się z mlekiem, a na powierzchni widoczna jest grubsza warstwa pianki. Nie ma jednak warstw charakterystycznych dla macchiato.
Mokka – mleczna kawa z czekoladą
Odmianą latte jest mokka, czyli kawa, w której oprócz espresso i mleka znajdziemy również rozpuszczoną czekoladę lub czekoladowy syrop, w proporcji 1:3. Wykorzystać możemy ciemną, mleczną lub nawet białą czekoladę, w zależności od upodobań. Espresso mieszamy z czekoladą, a następnie dodajemy gorące mleko. Mokka nie posiada mlecznej pianki i jest kawą dość dużą – podaje się ją w wysokich szklankach o pojemności 200 ml.
Latte macchiato – czyli „mleko z kawą”
Oczywiście w latte macchiato espresso również odgrywa znaczącą rolę, jednak stanowi ono jedynie 20% objętości napoju. Więcej jest tu mleka – dzięki czemu kawa jest niezwykle delikatna. W tym przypadku to kawę dolewa się do spienionego mleka, uzyskując efektowne warstwy. Do spienionego mleka po ściance wysokiej szklanki delikatnie wlewamy espresso. Na dole powinno pojawić się mleko, pośrodku espresso, a na samej górze delikatna mleczna pianka. Całość mieszamy przed wypiciem, by połączyć warstwy, uzyskując idealną mleczną kawę.
Espresso macchiato – dla miłośników mocnej kawy z odrobiną mleka
Kawa mleczna równie dobrze może zawierać jedynie odrobinę mleka. Tak jest w przypadku espresso macchiato, które przygotowuje się na bazie espresso oraz jedynie dwóch-trzech łyżeczek gorącego mleka. Dzięki temu intensywny smak kawy zostaje złagodzony słodyczą mleka, a jednocześnie to kawa zdecydowanie dominuje na pierwszym planie – w przeciwieństwie do mocno mlecznego cappuccino lub latte.
Flat white. Po prostu kawa z mlekiem
Co jeśli nie posiadamy profesjonalnego sprzętu do spieniania mleka? W zaciszu własnego domu możemy przyrządzić doskonałą flat white. To kawa, do której przygotowania wykorzystuje się pojedyncze lub podwójne espresso, a następnie zalewa podgrzanym mlekiem. Ważne są jednak proporcje – we flat white powinno być dwa razy więcej kawy niż mleka. Warto jednak pamiętać, aby nie podgrzewać mleka do temperatury wyższej niż 65°C. Mleko podgrzane do temperatury powyżej 70°C może stać się gorzkie. Zamiast mleka krowiego doskonale sprawdzi się mleko sojowe, owsiane lub migdałowe – nie tylko do flat white, ale również do innych rodzajów mlecznych kaw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana