Artykuł sponsorowany

Gotuj z mistrzem. Zasady szefa kuchni

Gotuj z mistrzem. Zasady szefa kuchni

Gotowanie to dla wielu osób nie przykry obowiązek, lecz prawdziwa pasja. Nic dziwnego, ponieważ wbrew przekonaniom, które wielu z nas wynosi z domu, przygotowywanie naprawdę smacznych i przede wszystkich zdrowych posiłków wymaga wielkich umiejętności, ogromnej wiedzy i niemniejszej kreatywności. Aby jednak pasja pozostała pasją, a nie stała się uciążliwością, warto przestrzegać kilku zasad, które zna każdy zawodowy kucharz.

Kuchnia, czyli miejsce pracy

Choć kuchnia najczęściej kojarzy nam się z przyjemnymi spotkaniami i spożywaniem dobrych posiłków, to prawdziwa natura tego miejsca jest dużo poważniejsza. Kuchnia to przede wszystkim miejsce pracy – w dodatku pracy trudnej i wymagającej mnóstwa energii. Z tego powodu niezwykle ważne jest urządzenie jej tak, aby jej układ sprzyjał wykonywanym zadaniom, a nie je utrudniał. Przede wszystkim kuchnia powinna zapewniać dość miejsca na wykonanie każdego etapu gotowania. Jej trzy główne punkty, czyli lodówka, zlew oraz kuchenka tworzą tzw. trójkąt roboczy – warto zadbać, by łączna długość ramion tego trójkąta nie wynosiła więcej niż 7 metrów. W przeciwnym wypadku będziemy tracić cenne nieraz sekundy na chodzenie między tymi punktami.

Narzędzia kucharza

Prawdziwy kucharz na co dzień używa w swojej pracy mnóstwa rozmaitych przyborów, od wszelkiego rodzaju i wielkości noży, przez naczynia do różnych zadań, skończywszy na drobnych przyrządach służących do konkretnych czynności. Wyposażenie kuchni w wysokiej jakości narzędzia wiąże się z dużym kosztem (zakup kompletu garnków to wydatek rzędu nawet kilku tysięcy złotych), jednak wydatek ten z pewnością się opłaca i każda osoba poważnie podchodząca do kwestii gotowania powinna go przemyśleć. Rzeczą, którą powinniśmy zainteresować się w szczególności jest nóż szefa kuchni, czyli uniwersalne narzędzie do siekania, krojenia i porcjowania wszelkich składników. Ten rodzaj noża jest dla kucharza tym, czym miecz dla wojownika – powinien być odpowiednio dobrany, tak by wygodnie leżał w dłoni i pozwalał na sprawną pracę, niezależnie od zadania.

Zaplanuj swoją pracę

Wiele osób nie docenia roli kucharza, twierdząc, że gotowanie z pomocą przepisu nie jest żadną sztuką – wystarczy wszystko zrobić według instrukcji. W praktyce jednak gotowanie to zadanie, który wymaga sporych umiejętności logistycznych, aby zmieścić się w ze wszystkimi etapami przygotowania potrawy w wyznaczonym czasie. Każde spóźnienie grozi nie tylko utratą pożądanego smaku, ale również zmarnowaniem składników. A to rodzi stres. Z tego powodu kucharze, zarówno zawodowcy, jak i hobbyści uczą się planowania pracy, w tym poruszania się po kuchni oraz racjonalnego wykorzystywania naczyń, aby nie tracić czasu na ich zmywanie.

Rozwijaj się

Kucharz to zawód wymagający sporej kreatywności. Z tego powodu warto poświęcać czas na zgłębianie wiedzy o sztuce kulinarnej, choćby poprzez lekturę książek i blogów, czy oglądanie programów telewizyjnych poświęconych gotowaniu. Najlepszym i najciekawszych sposobem rozwijania się są podróże po świecie i próbowanie miejscowych dań w ich oryginalnej formie. Jeśli więc mamy okazję spróbować czegoś nowego – nie wahajmy się. Może nowy smak stanie się dla nas nową inspiracją?

Chcesz nauczyć się gotować? A może pragniesz rozwijać swoje umiejętności? Warsztaty kulinarne będą dobrym rozwiązaniem – możesz w nich wziąć udział np. odwiedzając Dwór Chotynia, gdzie pod okiem szefa kuchni Sławomira Kocunia poznasz tajniki prawdziwego gotowania.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.