Ekspres do kawy odmówił posłuszeństwa. Co teraz?
Nawet najlepszy ekspres do parzenia kawy może się zepsuć… Niestety, fakty są nieubłagane – większość usterek technicznych nie wynika z wad fabrycznych urządzenia, lecz z jego nieodpowiedzialnego użytkowania. Z jakimi awariami sprzętowymi możemy się spotkać? Co do nich doprowadziło? I wreszcie, najważniejsze – w jaki sposób przywrócić ekspres do życia? Na te pytania spróbujemy odpowiedzieć poniżej. Zachęcamy do lektury.
Kamień – wróg każdego ekspresu
Woda to bardzo ważny składnik każdego kawowego napoju. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że do przygotowywania popularnej małej czarnej powinna być używana wyłącznie dobra woda filtrowana. Zanieczyszczona ciecz doprowadza do odkładania kamienia, który zwalnia przepływ wody i zmniejsza pojemności bojlera, wywołując problemy z grzaniem oraz zatory. Ilość kawy wypływająca z ekspresu zmniejsza się z każdym kolejnym dniem, podobnie jak temperatura napoju. W miarę przyrastania warstwy kamienia i zmniejszania się przepływu wody, pompa pracuje coraz mocniej, a parzenie kawy staje się wyraźnie hałaśliwe. Jak bronić się przed powstaniem kamienia? Warto unikać stosowania wody butelkowanej, która często jest mineralna jedynie z nazwy. W sprzedaży możemy też znaleźć specjalne filtry, oczyszczające wodę przed trafieniem do ekspresu. Przykładowy filtr Saeco Aquaclean pozwala na zaparzenie kilku tysięcy filiżanek, bez wystąpienia kamiennego osadu! Powstały kamień możemy próbować usuwać np. przy pomocy odkamieniacza, choć w przypadku droższych sprzętów znacznie bezpieczniej i rozsądniej skorzystać z oferty profesjonalnego serwisu. Usługi naprawy ekspresów do kawy świadczy m.in. firma Flint Espresso z Warszawy.Kiedy doszło do zalania…
Zalanie ekspresu do kawy to pokłosie nie tyle nieświadomości, co zwyczajnego lenistwa użytkowników. Do zalania dochodzi zazwyczaj w momencie, gdy stawiamy mokre filiżanki w miejscu podgrzewania. Na nieszczęścia narażamy się też poprzez zbyt szybkie wlewanie wody do pojemnika na wodę, jeszcze przed jego wyjęciem z ekspresu. Należy zdawać sobie sprawę, że bezpośredni kontakt wody z ekspresem (wszak urządzeniem elektrycznym!) może doprowadzić do dotkliwych uszkodzeń, które zmuszą nas do wymiany urządzenia na nowe. Jak zatem radzić sobie z zalanym, niesprawnym sprzętem? Do podstawowych czynności należy sprawdzenie diod kontrolnych ekspresu, zresetowanie urządzenia, wyłączenie go, odłączenie od prądu i ponowne przyłączenie. Niestety w wielu przypadkach ekspres nie zacznie na powrót działać i konieczna okaże się wizyta w profesjonalnym serwisie. Naprawa zepsutej elektroniki bywa kosztowna i nie zawsze jest opłacalna. Podobnie sytuacja wygląda z młynkiem, który też potrafi być zalany przez wodę. Specjaliści ocenią rozległość uszkodzeń i orzekną czy jest sens walczyć o urządzenie, czy może jednak lepiej pogodzić się ze stratą.Zatkany ekspres do kawy
Zatkanie ekspresu przeważnie wynika z zablokowania elementu parzącego. Powodem usterki może być np. nasypanie zbyt dużej ilości kawy mielonej do ekspresu z taką opcją. Do zatkania może też dojść przez zaniedbanie, wynikające z niedokładnego czyszczenia elementów ekspresu (lub całkowitego zaniechania tej czynności). Warto kontrolować stan sprzętu – np. sprawdzać przepuszczalność oczek w sitku – i zwyczajnie o niego dbać. Zatkanie może doprowadzić do dysfunkcji urządzenia oraz ograniczonego przepływu kawy przez dozownik. Na szczęście jest i dobra wiadomość – zatkany ekspres nie zawsze wymaga interwencji serwisowej. Pomocne mogą się okazać tabletki do czyszczenia bloku zaparzającego, skutecznie usuwające tłuszcz. Przed podjęciem jakichkolwiek czynności warto uważnie przeczytać instrukcję i kierować się zaleceniami producenta. Te powinny stanowić główną wytyczną co do zasad postępowania z ekspresem – także na co dzień, gdy działa on bez zarzutów. Tylko odpowiedzialne korzystanie z urządzenia sprawi, że będzie nam ono służyć bez przeszkód przez wiele lat, dostarczając przepysznych aromatycznych napojów.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana